Home Рецепти Брз рецепт за штрудли од една смеса, со три различни вкусови, за...

Брз рецепт за штрудли од една смеса, со три различни вкусови, за 20 минути се готови, многу брзо и лесно

Многу вкусни и неодолив колачи, едните со семе од афион, а другите со ореви. Толку се вкусни што секој ден ќе ги јадете. Лесни се за подготовка, а уште полесни за јадење. Нема некој што не ми побарал рецепт за нив.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг брашно, 1 ќесичка прашок за печиво, 1/2 л млеко, 1 свеж квасец, 2 лажички шеќер за активирање на квасецот, 2 лажички сол, 1 јајце, 1 жолчка, 200 мл масло, 6 лажици шеќер, 2 ќесички ванилин шеќер, рендана кора од портокал.

ПРВА ВАРИЈАНТА: 150 г семки од афион, 150 мл топло млеко, 1 ќесичка ванилин шеќер, 2 лажици шеќер, лимонов сок, половина изматена белка од јајце.




ВТОРА ВАРИЈАНТА: 100 г ореви, 70 мл топло млеко, 1 ќесичка ванилин шеќер, 2 лажици шеќер, пола изматена белка од јајце, малку рум по желба.




ПОСТАПКА: Во поголем сад се топли млекото, а во меѓувреме се издробува свежиот квасец и се меша со 2 лажици шеќер. Одозгора се прелива со дел од млекото, малку се промешува и се остава некое време да се активира квасецот.




Дел од брашното се става во сад, потоа додајте го ванилиниот шеќер, шеќерот, прашокот за печиво, солта и ренданата кора од портокал. Малку се промешува па се додава маслото, јајцето, изматената белка од јајце и активираниот квасец.




Се мати смесата со миксер додека се соедини, а постепено се додава брашното. Се меси тесто додека да се формира меко и нелепливо под прсти на набрашнета површина. Потоа повторно се враќа во садот, но овој пат се става малку масло, а тестото се остава да стаса.

По изминатото време се дели на 3 дела, во зависност од тоа какви колачи сакате. Јас ќе правам 3 различни колачи, едни со афион, други со ореви, а третите со домашен мармалад.




ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ ОД АФИОН: Двата фила ги работам наизменично. Во еден подлабок сад се става афион, а во вториот ореви. Во двете се додава по 1 ќесичка ванилин шеќер, 2 лажички шеќер, 2 лажички рум (опционално) во оревите, а лимонов сок во семките од афион.

Потоа додајте по 100 мл врело млеко во двете смеси. Се мешаат двете смеси, а откога ќе се соединат состојките се додава претходно изматената белка од јајце која се дели на два дела.




Набрашнете ја површината и префрлете го тестото на неа и малку размесете го. Тестото поделете го на три еднакви делови (или 2 доколку правите само 2 видови колачи). Секој ден се развлекува со оклагија и се прелива една од смесите за фил.

Добро се изедначува филот со задниот дел на супена лажица по целата површина на тестото. Потоа само се рола исто како ролат/валјак. Краевите на тестото се превиткуваат и тестото се става во плех со хартија за печење.




Се повторува истата постапка со второто тесто и се премачкува со другиот фил. Ова тесто се става до претходно направеното во плехот. Потоа се развлекува и третото тесто и се премачкува со мармалад.

Колачот се прекрива со кујнска крпа и се остава уште неколку минути да стаса додека рерната се загрее отприлика 15 минути. Колачот се пече 180 степени, 15-20 минути, а потоа се намалува температурата на 160 степени и се пече уште 5-10 минути со повремено проверување.




По печењето се премачкуваат со малку растопен путер. Колачите се сечат на 2 цм парчиња. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.