Боровинката е слатка, многу вкусна бобинка, која е многу популарна како храна. Често се нарекува како нискокалорична суперхрана, бидејќи е неверојатно добра доколку редовно е застапена во исхраната. Боровинките се многу вкусни. Од таа причина, голем број луѓе ги обележуваат како омилено овошје.

Ова се 10 докажани здравствени придобивки од боровинките:

Боровинките имаат малку калории, но многу хранливи материи

Грмушката на боровинката (Vaccinium sect. Cyanococcus) е цветно растение кое произведува пурпурни бобинки, исто така познати како боровинки, слични бобинки како на брусницатата или дренка.

Боровинката е мала, со дијаметар од 5 до 16 мм и има мала круничка на крајот. Боровинките имаат зелена боја кога не се зрели. Со текот на времето, таа боја се менува во виолетова и сина како што созреваат.

Двата главни типа се:

Домашна боровинка – стандарден вид одгледуван од луѓе, и дива боровинка – многу помала од домашната, но побогата со некои антиоксиданти. Боровинките се многу здраво овошје. Една чаша од околу 148 боровинки го содржи следново:

Влакна 4 грама, витамин Ц 24% од потребната дневна доза, витамин К 36% од потребната дневна доза, манган 25% од потребната дневна доза, помали дози на други витамини и минерали.

Тие се состојат од 85% вода и цела чаша содржи вкупно 85 калории со 15 грама јаглехидрати.

Боровинките се крал на антиоксидантната храна

Антиоксидансите го штитат вашето тело од слободни радикали, кои се нестабилни молекули и кои можат да ги оштетат клетките во вашиот организам и да го забрзаат стареењето, а на тој начин да доведат до болести како што е р акот.

Се верува дека боровинките имаат највисоко ниво на антиоксиданти во споредба со кое било друго познато овошје. Главните антиоксиданти содржани во боровинките припаѓаат на семејството полифеноли и се нарекуваат флавоноиди.

Една посебна група на флавоноиди, антоцијани, е особено одговорна за лековитите својства на боровинките. Докажано е дека боровинките го зголемуваат нивото на антиоксиданти во вашето тело.

Боровинките го намалуваат оште тувањето на ДНК, што претставува заштита од р ак

Оксидативната штета на ДНК е секојдневна појава кај секое живо суштество. Оште-тувањето на ДНК се случува десетици илјади пати секој ден во нашето тело. Овие ште-ти влијаат на стареењето на нашиот организам. Тие исто така играат клучна улога во развојот на болести како што е ракот.

Бидејќи боровинките се богати со антиоксиданти, тие можат да ги неутрали-зираат некои слободни радикали кои ја оште-туваат ДНК. Во една студија, 168 луѓе пиеле еден литар мешан сок од боровинка и јаболко на ден.

После 4 недели, оксидативниот ст-рес предизвикан од слободните радикали бил намален за 20%. Овие студии се согласуваат дека за оваа намена можете да користите свежа или боровинка во прав.

Боровинките го штитат вашиот холестерол од оштетување

Се прашувате како холестеролот може да се оштети? Голем проблем е оксидацијата на „лошиот“ ЛДЛ холестерол. Оксидацијата на ЛДЛ холестеролот е чекор од круцијално значење во развојот на срцеви заболувања.

Антиоксидансите во боровинките се директно поврзани со намалување на нивото на оксидиран ЛДЛ холестерол. Ова ги означува боровинките како многу добро овошје за вашето срце. 50 грама боровинки на ден го намалуваат оксидираниот ЛДЛ за 27% на секои 8 недели кај луѓе кои водат сметка за својата исхрана. Друга студија докажа дека 75 грама од ова овошје ја намалува оксидацијата на лошиот ЛДЛ холестерол.

Боровинките можат да го намалат к рвниот притисок

Докажано е дека боровинките имаат значително влијание врз луѓето кои стра-даат од висок кр-вен притисок, што може да биде еден од факторите за добивање на некои срцеви заболувања. Во осумнеделна студија, луѓето кои имале висок кр-вен притисок или некоја срцева слабост и заболување, забележале 4-7% намалување на кр-вниот притисок откако кон-сумирале 50 грама боровинки на ден.

Боровинките имаат превентивен ефект против срцеви заболувања

Јадејќи ги овие бобинки, можете да го намалите кр-вниот притисок и оксидацијата на ЛДЛ холестеролот, треба да се напомене дека ова се фактори на ризик и не претставуваат срцеви заболувања.

Би било поважно да се знае дали тие имаат превентивно влијание врз крајните точки, како што е срцевиот у дар, што е број еден причина за с-мртност ширум светот. Во студија спроведена на 93.000 пациенти кои зе-мале високи до-зи на антоцијанини, главниот антиоксиданс во боровинките, ризикот од срцев у дар бил намален за 23%.

Боровинките му помагаат на мозокот да функционира правилно

Оксидативниот ст-рес може да го забрза процесот на стареење на мозокот и може негативно да влијае на функцијата на мозокот. Според неколку студии направени врз животни, антиоксидансите во боровинките можат да влијаат на деловите од вашиот мозок кои се неопходни за вашата интелигенција.

Откриено е дека тие влијаат на невроните и ја подобруваат сигнализацијата помеѓу нив. Студиите врз луѓе исто така даваат ветувачки резултати. Во една од овие студии, 9 постари лица со поблаги ментални проблеми консумирале сок од боровинка дневно. По 12 недели, тие почувствувале подобрување во неколку маркери на нивните мозочни функции.

Шестгодишно истражување спроведено на над 16.000 постари лица открива дека боровинките се поврзани со ели-минација на мен-талното стареење во просек за 2,5 години.

Антоцијаните од боровинката имаат антидијабетични ефекти

Боровинките имаат ниско ниво на шеќер во споредба со другите овошја. 148 грама од ова овошје содржат 15 грама шеќер, што е еднакво на помало јаболко или поголем портокал. Биоактивните компоненти во боровинките ги надминуваат сите нега-тивни ефекти на шеќерот кога се посматра контрола на шеќерот во кр-вта.

Студиите сугерираат дека антоцијанините имаат добри ефекти врз чувствителноста на инсулин и метаболизмот на гликозата. Овие антидијабетични ефекти постојат во сокот од боровинка и нејзиниот екстракт.

Во студија спроведена на 32 лица со инсулинска резистенција, смутито од боровинки ја подобрува чувствителноста на инсулин. Чувствителноста на инсулин може да го намали ризикот од метаболен синдром и дијабетес тип 2, кои се двата најголеми здравствени проблеми.

Тие можат да помогнат во борбата против инфекциите на уринарниот тракт

Инфекциите на уринарниот тракт се многу чест женски проблем. Општо е познато дека сокот од брусница може да спречи ваков вид на инфекција. Бидејќи боровинките се близок роднина на брусницата, тие имаат многу слични/исти состојки како нивниот сродник.

Овие супстанции имаат антибактериско дејство и можат превентивно да влијаат на E. coli за време на неговата неконтролирана репродукција во ѕидот на мочниот меур. Боровинката е нешто кратко испитувана како агенс кој делува на инфекции на уринарниот тракт, но докажано е дека има слични ефекти како брусницата.

Боровинките можат да го намалат оште тувањето на мускулите по секојдневно вежбање

Секојдневното вежбање може да доведе до оште-тување на мускулите. Ова се должи на воспаление и оксидативен ст-рес на мускулното ткиво. Состојките од боровинките може да ги намалат ште-тите што се јавуваат на молекуларно ниво, намалувајќи го заморот и враќајќи ја функционалноста на мускулите.

Во мало истражување на 10 жени спортисти, боровинките го зајакнале закрепнувањето на мускулите по напорните вежби за мускулите на нозете.

Резиме

Боровинките се многу здрави, богати со витамини и минерали. Ја подобрува вашата срцева функција, здравјето на мозокот и има многу други позитивни ефекти врз вашето тело. Непотребно е да се каже дека тие се вкусни, убави за око што можете да ги посакате само во вашето дневно мени.