Признат експерт вели дека најчести пациенти му се луѓе кои работат во канцеларии, односно оние со седентарен начин на живеење.

Доктор Сергеј Бубновски е руски доктор специјалист по кинезитерапија, а неговата работа најмногу е фокусирана на проблемите со ‘рбетот и зглобовите.

Неговата главна идеја во програмот за лекување на локомоторниот систем е спречување на задржување на крвта, а докторот верува дека тоа може да се излекува со вежби.

ВЕЖБА ЗА БОЛКИ ВО ВРАТОТ

Застанете во положба на мачка: на сите четири, внимавајќи грбот да ви биде рамен. Додека издишувате подигнете го грбот кон горе (како мачките кога се тегнат), па полека вратете се во почетна положба. Потоа, со вдишување спуштете го грбот кон долу, па вратете се во почетна положба. Повторете 10-15 пати.

Водете сметка при изведувањето на вежбата да не правите нагли движења со главата, за да не дојде до влошување на состојбата.

За болка во вратот ќе помогнат и склекови на ѕид кои ќе ги загреат мускулите и ќе спречат застој на крвта.

БОЛКА ВО ДОЛНИОТ ДЕЛ ОД ГРБОТ

Легнете на грб, рацете ставете ги под глава, нозете свиткајте ги во колена, а стапалата потпрени на под.

Со длабоко издишување полека влечете ги рамењата кон колената, подигајќи ги само главата и вратот, а градите треба да останат статични. Вратете се во почетната положба и направете 10-15 повторувања. Оваа вежба ќе помогне да се истегне долниот дел од грбот и да се поправи циркулацијата во горниот.

Легнете на грб, рацете ставете ги под глава, нозете свиткајте ги во колена, а стапалата потпрени на под. Со издишување подигнете ја карлицата и направете полу-мост. Вратете се во почетна положба и повторете 10-15 пати. Оваа вежба ќе ја забрза циркулацијата во пределот на грбот и во мускулите на бутовите и задникот.

Д-р Бубновски вели дека пациентите најчесто му се луѓе кои работат во канцеларии, односно оние со седентарен начин на живот.

За нив ги има следните совети:

-немојте да седите предолго без пауза.

-неподвижноста во мускулите води до затнување во вените што може да биде причина за многу болести, од венска тромбоза до болести во гениталниот дел. После 45 минути седење направете кратка пауза за да ги раздвижите сите мускули: одете по скали или прошетајте барем неколку минути.

ПРАВИЛНО ДРЖЕЊЕ

Можете малку да се опуштите и да “залегнете” во столицата за кратко, но во принцип, постојано треба грбот да биде исправен.

ЛАКТИТЕ НА МАСА

Додека типкате на тастатурата, лактите не треба да ви бидат во воздух, туку на маса, за да не ги оптеретувате рамењата. Повремено треба да ги размрдате рацете и на направите вежба со ротирање на шаката со стиснати прсти во бокс.

НЕВИДЛИВА ГИМНАСТИКА

Ако не можете да станете поради работа, сепак и натаму можете нешто да направите за да ја поправите циркулацијата во долниот дел од грбот и карлицата:

-Стегнете ги и опуштете ги мускулите на задникот 10-15 пати;

-Со нозете симулирајте скокање 10-15 пати

ОПУШТЕТЕ ГО РАМЕНИОТ ПОЈАС И ГРБОТ

Навалете се назад на столицата и извијте го грбот колку што можете, опуштете ги рацете покрај телото. Вежбата правете при издишување, а мускулите опуштете ги за да има поголем ефект.