„Болеста е таква, подмолна…ги тера луѓето да живеат во лага: мислат дека испиле многу вода и затоа често одат во тоалет…, но ова е вистината.“

Доктор Срѓан Поповиќ предупреди на една подмолна болест која погодува повеќе од 400 милиони луѓе во светот.

Дијабетесот тип 2 се смета за многу подмолна болест и повеќе од 400 милиони луѓе во светот страдаат од постојано висок шеќер во крвта.

Како изгледаат симптомите, зошто лесно можат да нè излажат и како се поставува дијагнозата, објасни доктор Срѓан Поповиќ. Како што тој објасни, дијабетесот во денешно време е еден вид епидемија.

„Кај нас се регистрирани 700.000 дијабетичари. Ако сметаме дека на секој регистриран има уште три потенцијални, станува збор за милионски број. Тоа е подмолно заболување кое се манифестира само кога ќе се појават хронични или акутни компликации.

Штом почувствуваме сладок вкус во устата или забележиме дека почесто мокреме, помислуваме на инфекција. Сепак, најчесто се покажува дека станува збор за дијабетес.

Живееме во многу стресно време, а сите тие хормони кои се појавуваат за време на стрес го креваат шеќерот во крвта“, изјави докторот во емисијата „150 минути“ на Прва и откри како изгледаат симптомите:

„Сува уста, заматен вид, зголемено мокрење, жед, потреба од пиење многу течности. Луѓето мислат дека кога пијат повеќе течности, затоа после почесто одат во тоалет. Човекот секогаш си наоѓа изговор, но всушност живее во лага.

Доволно е две измерени утрински гликемии да бидат 7 за да се утврди дијагнозата на дијабетес. Кај девојчињата инсулинската резистенција предизвикува големи проблеми, како и онаа на Хашимото.

Тоа е една од главните причини за стерилитет. Кога тоа ќе се поправи, многу лесно забременуваат“, објасни д-р Поповиќ.

Славица Вељковиќ има дијабетес тип 2, а во емисијата откри дека ги игнорирала првите предупредувања.

„Јас сум од Пеќ, бев воен офицер. Мојата работа содржеше многу стрес. Кога се преселив во Белград во 1998 година, притисокот ми беше многу висок. Одев на прегледи во VMA, а покојниот доктор виде дека шеќерот ми е малку повеќе од 6.

Веќе ме предупреди дека треба да внимавам. Не обрнав внимание, а шеќерот за 2-3 години многу се покачи. После три години дознав дека имам дијабетес.

Тогаш се променив целосно… Бев подуена, лицето постојано ми беше црвено. И тогаш морав да го променам начинот на исхрана“, го сподели своето искуство Славица Вељковиќ.