Традиционален рецепт за пеглани пиперки
Пегланата пиперка е вистински гастрономски бисер на македонската традиција, кој со својата крцкава текстура и балансиран вкус на киселост и сладост го освојува секое непце.
Овој едноставен, но многу вкусен рецепт за зимница не бара варење, а резултатот е пиперка што останува свежа и вкусна со месеци.
Совршена за придружба на главни јадења, печење или како дел од мезе маса, оваа пиперка ќе додаде автентична нота на вашата трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
4 кг пиперки
0,5 л оцет
250 г шеќер
100 г сол
1 кесичка винобран
1 кесичка конзерванс
100 г лук (ситно сечкан)
50 г магдонос (ситно сечкан)
200 г моркови (по желба, исечени на кругови)
НМД
Постапката можете да ја прочитате подолу, но погледнете ги и другите рецепти кои се предложени од нашите искусни домаќинки:
Пеглани пиперки за зимница! Приготвени на овој начин, пиперката останува цврста и многу вкусна
Пеглани пиперки за зимница кои сами си се спремаат, без мака, мешање и притискање
Постапка:
1. Во голема чинија измешајте го оцетот, шеќерот, солта, винобранот и конзервансот додека целосно се растворат.
2. Секоја пиперка внимателно измијте ја, избоцкајте ја на неколку места со виљушка или чепкалка, а потоа потопете ја во подготвената смеса.
3. Наредете ги пиперките во голем сад и притиснете ги со тежок предмет (камен или тегла со вода) за да останат потопени. Оставете ги да отстојат 24 часа, за да ја впијат смесата и да пуштат течност.
По желба, додајте и моркови исечени на тркалца.
4. По 24 часа, пиперките наредете ги во чисти, стерилизирани тегли. Меѓу редовите пиперки додајте ситно сечкан лук, магдонос.
5. Прелијте ги пиперките со преостанатата смеса од садот, така што течноста целосно да ги покрие. Затворете ги теглите цврсто.
6. Чувајте ги теглите на ладно и темно место, идеално во подрум или во кујнски плакар подалеку од извори на топлина.
Совети за успех:
– Изберете цврсти и здрави пиперки, бидејќи премеките пиперки можат да се распаднат.
– Боцкањето на пиперките е клучно за рамномерно впивање на смесата и зачувување на нивната текстура.
– За време на отстојувањето, проверете дали пиперките се целосно потопени во смесата. Доколку е потребно, додајте дополнителна тежина.
– Теглите стерилизирајте ги пред употреба во рерна на 100 °C или со потопување во врела вода 20–30 минути за да се обезбеди подолг рок на траење.
– За оптимален вкус, оставете ја зимницата да отстои барем две недели пред консумација.





































