Топлите денови се пред нас, но за многумина тоа значи и пролетен замор. Српскиот познат билкар Момчило Антонијевиќ посочи неколку билки кои го подобруваат рас-положението, го зајакнуваат имунитетот, но и за најголемите грешки што ги прават луѓето при користење на лековитите билки.




„Во годината постои пролетен и есенски замор, а тоа е всушност феномен што се јавува во овие преодни месеци. Пролетниот замор може да се продолжи и во текот на летото поради високите температури.




Можеби има некое научно објаснување – многу помалку сме изложени на сончевите зраци, помалку престојуваме на отворено, надвор, а тоа може да влијае врз недостатокот на витамин Д кој има голема врска со нашето рас-положение.




За такви случаи, кантарионот е идеален бидејќи ја зголемува чувствителноста на кожата на сончева светлина, меѓутоа, на пример, не е препорачливо да се користи кантарион во летните месеци.




Кога кантарионот се користи внатрешно, односно кога се пие чај од кантарион, ефектот на зголемување на чувствителноста на кожата на сончева светлина е многу поголем. Ги има овие инхибитори кои се антидеп-ресиви и затоа кантарионот не е добро е да се меша со класични антидеп-ресиви. Инаку, има интеракција со други лекови, затоа треба да се придржувате до дозата пропишана од стручно лице“.




Нашите баби честопати користеле масло од кантарион за изго-реници и апсолутно не грешеле во тоа. Маслото од кантарион се користи за надворешна и внатрешна употреба.

Се користи надворешно против ра-ни, расе-котини, из-гореници.. Најчесто направено од маслиново масло кое има мал заштитен фактор, сепак не треба да се користи кантариновото масло за сончање.




Може да го нанесете во случај да изго-рите, навечер, кога ќе се вратите дома од плажа. За внатрешна употреба е одличен лек за желудникот, им помага на сите луѓе кои имаат H. Pylori, така што е многу корисно растение со различни ефекти.

Кога станува збор за зајакнување на имунитетот, Антонијевиќ има и други совети. Лек што го подобрува имунитетот, кој ефикасно делува и е лесно достапен е мевлем од лимон.




Има многу убав и пријатен мирис и вкус, децата сакаат да го пијат и да им биде пријатно, а докажано е дека има корисни ефекти врз одбраната на нашето тело, има антивирусно дејство и докажано е дека има антивирусно дејство кај херпес, делува против грип.




Одлично е да се користи во комбинација со мајчина душица или диво оригано. Познатиот билкар откри и каква грешка најчесто правиме при подготовка на чаевите, со што се намалува дејството на лековитите растенија.




„Луѓето често прават грешка при подготовка на чајот. Сите оние растенија кои имаат пријатен мирис, односно повеќето од нив – камилица, маточина, мајчина душица, нане … не се готват, туку се преливаат со врела вода. Имаат такви есенцијални масла кои кога ќе ги зготвите всушност сè оди во воздухот и се губи ефектот на лековитите есенцијални масла, кои многу често имаат екстремно антисептички ефект.“




Тоа не е единствената грешка што ја правиме. „Следното што луѓето прават грешка е тоа што не го остават чајот да стои доволно долго. Значи, кога ќе земете од потребната количина, за возрасните е претежно една лажица суви билки, ќе ја прелиете со чаша врела вода, промешајте и треба да оставите да отстои поклопено најмалку 15 – 20 минути.

Ако станува збор за билки со танини, потребно е да отстои половина час, како што е кората од даб. Постојат исклучоци од ова правило, на пример некои билки доволно е да отстојат во водата за чај 5 минути.

Антонијевиќ, исто така, посочува дека е штета што не користиме доволно лековити билки, а спомена и неколку од нив, кои има доволно време за берење. „Глуварчето е едно од нив, а неговите листови е најдобро да се берат во рана пролет.

Постои верување дека кога мечката ќе се разбуди од хибернација, прво што бара е мечкин лук , со цел да го разбуди својот организам и да се исчисти од ток-сините што се насобрале во зимските месеци. Глуварчето има сличен ефект, има многу манитол во листот, се препорачува на луѓе кои прежи-веале срцев у дар, мозочен у дар, тоа е билка која е многу корисна за нив, но исто така и за сите нас.“

„Постојат многу лековити растенија, но ако треба да користам само една, тоа би било копривата. Целото растение се користи за лекување, а листот и коренот функционираат малку поинаку. Листот првенствено се препорачува за луѓе кои имаат анемија, а коренот се препорачува за луѓе кои имаат воспаление на простатата, мочниот меур, го поттикнува исфрлањето на вишокот течности од телото…”

Сите знаеме дека нема поздрава билка од копривата. Копривата е богата со железо, калиум, манган, калциум и витамини А, Ц, Д и К. Една чаша коприва обезбедува неверојатни 1.790 IU витамин А, што е дури 300% од препорачаната дневна доза.

Билкарот Момчило Антонијевиќ вели дека копривата е една од најчесто користените билки на нашите територии, младите коприви никнуваат на пролет и се идеални за готвење во овој период, посочува тој.

Не содржи слободна оксална киселина, што им пречи на луѓето кои имаат камења во бубрезите. Копривата е целосно безбедна за нив. Таа е вкусна билка и многу е лековита.

Коренот содржи фитостероли, кој има проблем со простатата, одлична за него. Косата се мие со силен чај од корпива за зајакнување, но и против опаѓање и првут. Чајот од коренот се прелива со ладна вода, па се остава да зоврие, се остава да отстои половина час, па начинот на подготовка е подолг отколку кај лисјата.

„Листот се препорачува за анемија поради хлорофилот. Чајот од лист од коприва се подготвува со една целосна лажица се става во чаша топла вода, па се процедува по 15 – 20 минути и се пие два до трипати на ден“, вели билкарот.

Ако сакате да жнеете коприва, најчесто се плашиме дека ќе не ижур-ка, но Антонијевиќ вели дека нема причина да се грижите за тоа. Не е страшно ако ве ижур-ка, местото може малку да ви се вцрвени, но не е страшно, всушност е лековито. Античките Римјани се жур-кале со коприва за да го излечат ревматизмот и проблемите со зглобовите.”

Семето од коприва е широко користено против ноќно мок-рење (ноктурија) кај деца, 40 грама се меша со ‘ржано брашно и тестото се меша со квасец и мед. Поделете го тестото на пет парчиеа, испечете ги и дајте му едно колаче на детето пред спиење, со чај од кантарион, два часа пред спиење. Ова се повторува еден месец и народните билкари велат дека тоа е многу успешен рецепт.

Анти-анемичен агенс се прави и од семето, 100 грама семе се меле и се меша со точно пет лажици сусам, т.е. тахини. Уште пет лажици сурово какао во прав и се додава килограм мед. Чувајте ја оваа смеса на ладно место и кон-сумирајте две до три лажици на ден.

НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.