Овој колач ѝ беше омилен на мајка ми, а уште додека бевме деца, таа често знаеше да го направи и да не послужи со 2-3 парчиња. Се сеќавам на чоколадниот вкус и секој пат ѝ кажував на мајка ми да направи цел океан од чоколадо бидејќи многу убаво одеше на целиот колач.




Всушност рецептот е многу сличен на познатите ледени коцки, со 2-3 измени, а во овој рецепт се прави само еден крем. Не сум пробала да ги замрзнам коцките од колачот, но нареден пат ќе пробам и ќе ви кажам дали е поубаво. Еве што ви е потребно за да го подготвите:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТОТО: 4 јајца со средна големина, 1 чаша (200 мл) шеќер во прав, 1 чаша брашно, 3 лажици какао во прав, 1 кесичка прашок за печиво, 1 кесичка ванилин шеќер. ЗА КРЕМОТ: 1 литар млеко, 4 лажици брашно, 4 лажици брашно или пченкарен скроб, 1,5 чаши шеќер во прав, 2 јајца, 100 г путер, 1 кесичка ванилин шеќер, 400 мл неутрална павлака. ЗА ГЛАЗУРА: 200 мл неутрална павлака, 100 г млечна чоколадо.




ПОСТАПКА: Најпрво за да го подготвите тестото потребно е јајцата и шеќерот да се изматат додека да станат пенести. Постепено се додаваат просеаното брашно помешано со какао и прашокот за печиво по порции. Ставете го тестото на плех обложен со хартија за печење (колку е поголем плехот, толку е пониско тестото) и печете во загреана рерна на 180 ° C околу 20 минути.




По печењето оставете да се излади на решетка. За кремот ставете ги млекото, брашното, скробот, шеќерот во прав и јајцата во тенџере и гответе додека да се добие конзистентност на густ пудинг.




Кремот тргнете го од оган и измешајте со путерот и ванилиниот шеќер додека е уште жешко. Во него растопете ги путерот и шеќерот додека мешате. Јас експериментирав да мешам со рачен миксер и кремот излезе убав и мазен. Оставете да се излади.




На крај изматете ја неутралната павлака во цврст шлаг и со жица изматете го во пудингот. Преполовете го кремот и матете додека состојките да се соединат и да се направи убав, мазен и едноличен крем.




РЕДЕЊЕ: Намачкајте еден дел врз колачот (отсечете го работ), наросете ги рабовите кои ги отстранивте, па распоредете го остатокот од кремот. Измазнете и ставете на ладно место колачот да се стегне.




Кога кремот е навистина цврст на колачот, горниот дел се покрива со чоколадна глазура – за да го направите ова, загрејте го кремот, додајте парчиња чоколадо и стопете додека мешате постојано, па прелијте врз колачот. Послужете.