Грозјето спаѓа во групата на бобинки, а лозјето на кое расте е повеќегодишно и листопадно. Грозјето припаѓа на родот на овошје познат како Витус. Грозјето е обилно овошје и може да се најде насекаде низ светот. Црвеното грозје и зеленото грозје припаѓаат на два различни вида од ист род.
Црвено грозје

Флаваноидите ја даваат црвено-црната боја на црвеното грозје. Ако бојата е потемна, тоа значи дека има висока концентрација на флаваноиди. Флаваноидите се важни антиоксиданти за намалување на високиот кр-вен притисок, заштита на добриот холестерол и спречување на срцеви заболувања.
Кверцетинот и ресвератролот се најважните флаваноиди кои помагаат да се постигнат овие здравствени придобивки. Ресвератрол е флаваноид кој помага во лекувањето на Алцхајмерова болест и најмногу се содржи во лушпата од грозјето.
Ресвератролот, исто така, има антифугални и антиканцерогени својства. Црвеното грозје содржи многу хранливи материи како витамин Ц, витамин Б, протеини, бакар, антоцијанин, манган и калиум.
Затоа, се смета дека црвеното грозје има многу здравствени придобивки. Исто така, содржи малку калории и повеќе диетални влакна. Ресвератролот е најважниот флаваноид содржан во црвеното грозје.
Иако Французите јадат многу маснотии, тие се помалку склони кон срцеви заболувања поради честата кон-сумација на црвено вино. Покрај тоа, антоцијаните кои се наоѓаат во црвеното грозје имаат антиинфламаторни својства.
Зелено грозје

Зеленото грозје може да се најде преку целата година. Исто како и црвеното грозје, зеленото грозје има висока хранлива вредност. Содржи јаглехидрати, витамин Ц и витамин К. Зеленото грозје, исто така, содржи малку калории и воопшто не содржи холестерол. Катехините се еден вид флаваноиден антиоксиданс присутен во зеленото грозје.
Која е разликата помеѓу црвеното и зеленото грозје?

Антиоксидансите се наоѓаат во голема содржина во црвеното грозје и само неколку антиоксиданси во зеленото грозје. Зеленото грозје содржи малку повисока количина калории отколку црвеното грозје.
Црвеното грозје содржи големи количини антоцијани, а зеленото грозје не содржи антоцијани. Црвеното грозје содржи флаваноидни антиоксиданси како што се ресвератрол и кверцетин, а зеленото грозје содржи само катехини во мали количини.
Црвеното грозје може да го намали високиот кр-вен и е важно за спречување на срцеви заболувања и заштита на добриот холестерол. Антихистаминските својства во кверцетинот, во црвеното грозје, се потребни за лекување на разни алергии.
Антоцијанините кои се наоѓаат во црвеното грозје имаат антиинфламаторни својства, кои ги нема во зеленото грозје. Црвеното грозје има поголема хранлива вредност од зеленото грозје.

бело и црно грозје / фото: NMD.mk

Сепак, тоа не значи дека треба да јадете само црно грозје и да заборавите на белото. Белото грозје содржи моќни антиоксиданти наречени катехини кои имаат силно антиинфламаторно дејство. Не само што ја чистат кожата и и го враќаат сјајот, туку делуваат и против бактериски и габични инфекции во телото и ги чистат цревата.

бело и црно грозје / фото: NMD.mk

Црното грозје содржи повеќе ресвератрол, но белото грозје содржи катехини, така што едно грозје не може да го замени другото, бидејќи имаат различни ефекти, па затоа треба да се јадат и двата вида подеднакво.

бело и црно грозје / фото: NMD.mk