Бегова чорба, нема кој не ја сака оваа пилешка чорба зошто нема повкусна од неа!

Потребни состојки:

400 г кокошкино или пилешко месо

200 г врзоп зеленчук за супа ( морков, магдонос, целер)

50 г путер

50 г брашно

20 г сува бамја

1 жолчка

50 г кајмак или милерам

½ лимон

1 ловоров лист

Малку сол, црн пипер

Постапка:

Пилешкото месо измијте го, ставете го во лонец, налијте вода, посолете и гответе заедно со исчистен морков, магдонос, целер и ловоров лист. Кога месото е варено, процедете ја супата, одвојте го месото од коските и исечкајте го на коцки.

Вака исечкајте го морковот, магдоносот и целерот.

Во еден сад ставете путер, загрејте го, додадете брашно, пропржете, залијте со супата и гответе околу 15 минути. Додадете го месото и зеленчукот исечкани на коцки па заедно проварете ги.

Тргнете од оган и оставете на страна.

Во меѓувреме сварете ја бамјата во вода со малку лимонов сок. Исцедете, измијте и додадете во чорбата, па заедно проварете. Разматете жолчка со кајмак или милерам, па додадете ја во чорбата со постојано мешање. Додадете и лимонов сок и малку путер, па зачинете со црн пипер.

Напомена: бамјата поради слузта се потопува во вода и се остава додека да набубри, а потоа се плакне во неколку води. Најдобро е пред употреба да се провари неколку минути во вода.

Loading...