Вашето тело за да биде здраво и витко, бара здрава и избалансирана исхрана, како и редовно вежбање за да може ги намалите в ишок к илограми на здрав и безбеден начин.

Но, за правилно сла-беење, неопходна е и здрава дигестија, за да може внесените калории од храната да се преработ и правилно да се апсорбираат во организмот. Ако вашиот дигестивен систем не функционира како што треба, повеќето обиди за сла-беење ќе бидат многу побавни или пак целосно неуспешни, пишува НМД.мк.

Сокот од лимон има високо ниво на лимонска киселина која го стимулира дигестивниот систем и помага да се намали влијанието кое слатката храна го има врз вашето тело. Еве како правилно да го искористите лимонот за таа цел, а дневно ќе ви биде потребен само половина лимон.

ЧЕКОР 1

Исечете го лимонот на половина и исцедете го сокот од едната половина во чаша од 250 мл. Додајте вода од собна температура или малку загрејте ја претходно, да биде млака.

Собната температура (или млака, до 40 степени) е многу важна во овој случај, бидејќи вашето тело нема да има дополнителен напор за загревање на сокот и може веднаш да започне со процесот на дигестија на лимонадата.

Колку е поладна водата која ја користите за лимонада, толку повеќе време ќе биде потребно за отпочнување на дигестирањето. Ова можеби не сте го знаеле и сте грешеле во минатото, користејќи ја лимонадата единствено за разладување…, пишува НМД.мк

ЧЕКОР 2

Добро промешајте ја лимонадата во чашата и испијте ја целата чаша одеднаш. Ако лимонот бил посочен од вообичаен и лимонадата ви е кисела, тогаш додајте повеќе вода или користете помал лимон. Важно е млаката лимонада да ви биде првото нешто што ќе го испиете наутро, бидејќи на тој начин има најдобар ефект.

ЧЕКОР 3

Откако ја искористивте едната половина од лимонот, сигурно се прашувате што треба да направите со другата половина. Не ја заборавајте и веднаш што ќе го пресечете лимонот, за да не оксидира, завиткајте ја во проѕирна фолија, убаво од сите страни и сочувајте ја во фрижидер до следното утро кога ќе ја искористите и оваа половина.

ЧЕКОР 4

Приготвената лимонада не ја засладувајте и секогаш внимавајте да биде приближно на иста температура како и телесната, може и 5-6 степени повисока. Вака приготвената лимона пијте ја секое утро пред појадокот, а по изминати две-три седмици направете пауза од 7-10 дена.

На овој начин ќе предизвикате големо забрзување на метаболизмот, кој ќе се активира и пред да ги внесите калориите, со што ќе се стимулира вашиот дигестивен систем и правилно ќе се свари храната.

Во овој случај ќе се прочистат цревата и во нив нема да се задржуваат остатоци од несварена храна кои ска-пуваат и предизвикуваат дуење на стомакот, пишува НМД.мк

Меѓу другото, потребно е да го знаете и следното: само лимонадата нема да доведе до сериозни и одлични резултати какви што посакувате. Лимонадата е одличен и најдобриот сојузник во бор-бата против в ишокот к илограми.

Но, за успешни и видливи резултати, потребно е поздраво да се храните, да ја исф-рлите слатката и масната храна, особено брзата храна и газираните пијалаци, но и да бидете повеќе физички активни, пишува НМД.мк