„АКО САКАТЕ ДА ВЕ СЛУШНЕ БОГ, КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА КОГА ПОСТИТЕ“: Отец Тадеј мислел дека овие зборови се ЧУДЕСНИ….Заедно со Божиќниот пост неопходна е и молитвата, а отец Тадеј советуваше да се изговара и оваа едноставна молитва.

Нашиот голем свештеник, отец Тадеј, веруваше дека не се потребни сложени молитви. Доволно е секоја вечер да ја кажувате оваа моќна молитва: „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилувај ме!“

Ако ви стане навика да ги повторувате овие зборови секој ден, ќе видите како вистински мир и радост се вовлекуваат во вашата душа. Отец Тадеј велеше:

„И молитвата е вежба, ако постојано ја повторуваме молитвата, таа преминува во чувство“.

Основното учење на отец Тадеј е дека Бог е насекаде и дека им помага на сите:

„И слабите и силните, секој на кој му треба помош. Затоа треба постојано да се тренираме да ги отвориме нашите срца кон Бога“.

„Јас не сум во состојба да се молам, како Свети Сава, по месец и повеќе, но верувам во учењето на исихастот. И верувам во чуда.

Можеме да ги почувствуваме во секој момент од нашиот живот ако престанеме да се обидуваме да разбереме сè со интелектот и ако се бориме со нашите проценки и мислења и научиме да се доближуваме до Бога,

затоа што на тој начин ќе бидеме целосно отворени за влијанието на божествените енергии“, рече отец Тадеј.

Времето на постот е идеално да се подигнеме духовно повеќе и да се приближиме до Бога, а најдобар начин за тоа е молитвата.

Затоа, вечерва пред спиење, прекрстете се и обратете се кон Бога само со овие зборови: Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилувај ме!