Home закуска Ако патувате некаде, направете си ги овие брзи соленки за по пат…...

Ако патувате некаде, направете си ги овие брзи соленки за по пат… Многу вкусни…

Ако патувате некаде, направете си ги овие брзи соленки за по пат…Многу вкусни… Тестото можете да го чувате и до два-три дена во фрижидер или да го замрзнувате. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

900 г брашно
1 јајца и 1 белка
250 г маргарин или путер или маст (на собна Т)
200 мл бело вино
300 г ситно сирење (тврдо)
1 кесичка прашом за печиво
2 лажички сол (по вкус: црн пипер, оригано, магдонос, ким)

ПОСТАПКА:

1.Измешајте го брашното со јајцата, путерот, прашок за печиво, сирење, вино и зачини по вкус. Добро измесете да добиете средно меко тесто кое лесно се обликува.

2.Развлечете го во правоаголна кора со дебелина од 6-7 мм, одозгора премачкјате со жолчка и посипете сусам, па сечете штангли со големина по желба.

3.Штанглите наредете ги во плех обложен со хартија за печење, а рерната загрејте ја на 200 степени. Печете ги во врелата рерна 20 минути додека да заруменат. Постапката погледнете ја ОВДЕ.