Home СЛАТКО ЏЕМ МАРМАЛАД Ако имате шеќер и вода, направете го најубавото слатко од јаболка

Ако имате шеќер и вода, направете го најубавото слатко од јаболка

Рецепт и фотографии на Мариана Субашева.

Слатко од јаболка – Рецепт и фотографии на Мариана Субашева.

Слаткото од јаболка е традиционален десерт кој носи топлина и арома во секој дом.

Овој рецепт комбинира свеж вкус на јаболка со богати зачини, создавајќи совршена рамнотежа меѓу слаткото и суптилната киселост.

Подгответе го овој деликатес за да ги израдувате вашите најблиски или да го збогатите вашето мени со елегантен домашен специјалитет, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Рецепт и фотографии на Мариана Субашева.

Потребни состојки

800 г јаболка
600 г шеќер
370 мл вода
1 парче лимон
5 зрна кардамон, по желба
1 стапче цимет, по желба
1 лажичка ванилин шеќер
НМД

Рецепт и фотографии на Мариана Субашева

Постапка

1. Во сад измешајте вода, сок од половина лимон и една третина лажица сода бикарбона. Оваа смеса помага да се спречи потемнувањето на јаболката поради оксидација, одржувајќи го нивниот свеж изглед.

2. Излупете ги јаболката, исечете ги на тенки плочки и ставете ги во подготвената смеса со сода бикарбона. Оставете ги да отстојат 30 минути.

3. Во тенџере на среден оган ставете ја водата, шеќерот, тркалце лимон, кардамонот, стапчето цимет и ванилиниот шеќер. Мешајте додека смесата почне да врие.

4. Исцедете ги јаболката од водата со сода бикарбона и додајте ги во тенџерето со сирупот.

5. Гответе на тивок оган без мешање, за да се задржи обликот на јаболката, додека слаткото добие густа и проѕирна текстура.

6. Откако слаткото е готово, отстранете го стапчето цимет и парчето лимон, па оставете да се олади покриено со влажна крпа.

Потоа префрлете го во чисти, стерилизирани тегли и затворете добро. Уживајте во овој ароматичен десерт со чај или како додаток на други слатки задоволства! Рецепт и фотографии на Мариана Субашева.