Некои го нарекуваат декемвриски кактус, а други божиќен кактус – како и да го наречете, нема да погрешите, бидејќи овој цвет најубаво цвета во декември. Ако го одгледувате овој прекрасен цвет дома, еве што треба да знаете за божиќниот кактус:

Божиќниот кактус всушност не е кактус. И покрај неговото име, божиќниот кактус не е кактус. Иако е сочен на изглед и изгледа на кактус и ја задржуваат влагата во лисјата, членовите на семејството Schlumbergera не се сметаат за вистински кактус.
Што значи ова? Па, тоа значи дека тие не се толку отпорни на суша како вистинските кактуси, па затоа треба почесто да се полеваат и не можат да ја поднесат топлината на директната сончева светлина. Божиќните кактуси се повеќе тропски растенија отколку растенија кои живеат во пустината.
Тоа е епифитско растение. Божиќните кактуси се епифити. Епифит е растение кое расте на површината на друго растение. За да не се мешаат со паразитот, епифитите не се хранат со растението од кое растат и не го оште-туваат.
Наместо тоа, епифитното растение внесува вода и хранливи материи преку лисјата и плиткиот корен систем преку воздухот, дождот и органската материја што се собира на растението домаќин.

Кореновиот систем на епифитот е помалку густ од растенијата што растат во почвата, а корените главно се користат за прилепување на растението на кое расте. Ова е важно да се земе предвид при изборот на почва за вашиот Божиќен кактус.
Ќе ви биде потребна лабава, песочна почва што брзо се исцедува за корените да не се наби-ваат или влажнат. Никогаш не цвета на Божиќ, бидејќи цветањето започнува во ноември. Но, комерцијализацијата на овој цвет ги принудила цвеќарите да го наречат божиќен кактус за да го продаваат за време на празниците.
Можеби нема потреба да го пресадувате ова растение. Додека повеќето растенија треба да се пресадат еднаш на секои две години, божиќниот кактус всушност работи подобро кога тие се малку врзани за коренот. Сè додека вашето растение сè уште расте и цвета секоја година, најдобро е да го оставите во саксијата во која се наоѓа.
Божиќниот кактус мора да мирува за да процвета: Ако сакате вашето растение да цвета, треба да ги отстраните потенцијалните предизвикувачи кои можат да го нару-шат периодот на мирување. Во своето природно живеалиште во Јужна Америка, божиќниот кактус мирува додека ноќите стануваат подолги и постудени.

Ова му овозможува на растението да влезе во својот цветен циклус и да ги ослободи пупките. Ако вашиот кактус не ги доживее овие студени, 14-часовни ноќи, тој никогаш нема да влезе во состојба на мирување. Ова е причина број еден за божиќниот кактус кој никогаш не цвета и изненадувачки лесно се решава доколку го оставите ,,да мирува”.
Размножете го божиќниот кактус лесно и бесплатно. Едноставно исечете божиќно гранче од кактус со остри ножици и засадете го во саксија. Додавајте по малку вода и не допирајте го повеќе.

За време на летото, божиќниот кактус извадете го надвор. Само чувајте го на сончева светлина и редовно полевајте го. Чувајте го надвор до средината на есента.
Божиќниот кактус може да изгори бидејќи е сензитивно растение. Не чувајте го до прозорец каде што има директна светлина. Ако лисјата му изгорат, ќе стане виолетов или црвен. Чувајте го подалеку од сонце.

Божиќните кактуси се безбедни за домашните миленици. За разлика од многу популарни растенија, божиќните кактуси не се ток-сични за кучињата и мачките. Кога станува збор за празнични растенија, списокот на неток-сични растенија е неверојатно краток. Ако изберете растение како божиќен подарок за сопственик на домашно милениче, ова растение е одличен избор.
Божиќните кактуси можат да ве надживеат: Друга причина зошто се чини дека сите имаат празничен кактус е тоа што тие се неуни-штливи. Доколку се негуваат правилно, не е невообичаено овие растенија да живеат со децении.
На Интернет можат да се најдат многу вести за огромни божиќни кактуси стари 100 години или повеќе. Овие џиновски растенија често се пренесуваат од генерација на генерација, станувајќи живо наследство. Може да очекувате дека вашето растение ќе живее најмалку 30 години во просек.