Рецепт на Аурора. Ова е еден старински евтин колач кој го приготвуваа нашите баби, па сигурно со неговиот вкус и мирис ќе ве врати во безгрижното детство. Рецептот го најдов во една стара, веќе искината тетратка. Состојките се мерат со една иста шолја за кафе, било која, само важно е истата да се користи. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 4 шолји (мала шолја за кафе од приближно 80 мл) шеќер, 3 шолји масло, 4 шолји млеко, 1 кесичка прашок за печиво, 6 шолји брашно, 4 шолји мелени ореви. Уште ќе ви биде потребно џем за премачкување на колачот одозгора и малку мелени пореви за да се наросат одозгора. Во овој рецепт користевме џем од сливи, но може да користите каков сакате.

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Најпрво во посебни садови одвојте ги белките од жолчките од четири јајца. Белките пенасто изматете ги со миксер, а потоа започнете постепено да го додавате шеќерот. Матете непрекинато додека шеќерот да се растопи и да добиете цврст и сјаен снег кој не паѓа кога ќе го превртите садот.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во цврстиот снег од белки започнете една по една да ги додавате жолчките со непрекинато матење. На овој начин добивате многу убава кремаста и воздушеста смеса. Потоа додајте го маслото во тенок млаз, па млекото и повторно изматете до изедначување.

![]()
![]()
![]()
![]()
На ред се сувите состојки. Брашното просејте го помешано со една кесичка прашок за печиво. Повеќе не ви е потребен миксерот, а смесата бавно промешајте ја со лажица или шпатула. важно е да се изедначат состојките, но смесата да остане пенлива и воздушеста.

![]()
![]()
![]()
![]()
На крај додајте четири шолји мелени ореви. Огноотпорен сад 35х25 см намастете со масло или маргарин и наросете го со брашно (вишокот истресете го), па излејте ја смесата. Рамномерно распоредете ја и израмнете.





Може да користите и поголем плех, но колачот ќе биде понизок. Ставете да се пече во претходно добро загреана рерна на 180 степени, околу 25-30 минути, во зависност од рерната и садот во кој се пече колачот. Печениот бисквит оставете го да се подизлади, 10-тина минути.

![]()
![]()
![]()
![]()

Одозгора премачкјате го со џем од модри сливи, околу 3-4 преполни супени лажици за да се добие убав слој. Распоредете рамномерно, а потоа одозгора наросете го со мелени ореви. Колку повеќе стои толку е поубав. Деталите можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































