Кај нас на Прочка покрај другите јадења правиме и парено благо. Некои прават кадаиф, шеќер паре, кох, тулумби, македонски колач со гриз и ореви и слично, но ние правиме ваква раванија. Кај сите овие заеднички е шеќерниот сируп-шербетот, а слатките се сочни и неодоливо вкусни.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (За мерење се користи чаша од 200 мл): 1 чаша шеќер, 1 чаша гриз (може ½ гриз и ½ оризово брашно), 1 чаша сечкани ореви (може и лешници), 1 чаша суво грозје, 1 чаша брашно, 1 чаша млеко, 1 чаша масло (јас ставив ½ ), 1 прашок за печиво, 100 г кокос, ½ лимон – сок (или сок од портокал) и 2 јајца
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ШЕРБЕТ (шеќерен сируп): 1 кг шеќер, 1 литар вода и 1 лимон.

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Сувото грозје потопете го во млака вода со малку рум или во сок од портокал и оставете ги 15-тина минути за да се хидрираат. Потоа процедете ги. Во посебен сад измешајте си ги сите суви состојки.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте го и претходно потопеното и исцедено суво грозје (може да го замените со сува брусница). Правоаголна тепсија бр. 36 намастете ја со масло и наросете ја со брашно, а вишокот истресете го.
![]()
![]()
![]()
![]()

Јајцата пенасто изматете ги со миксер додека да станат кремасти, а додека непрекинато ги матите постепено додавајте го шеќерот. Матете околу 7-10 минути додека шеќерот да се растопи и да се добие густа, светла и кремаста смеса.




Потоа додајте масло во тенок млаз, млеко, сок од лимон (или портокал), мешајќи бавно со жица или лажица, па додајте ги внимателно и сувите состојки со лесно мешање, односно превртување на лажицата за да остане смесата пенлива.
![]()
![]()
![]()
![]()
Вака приготвеното тесто излејте го во приготвениот калап и ставете да се пече во претходно загреана рерна на почетокот на 250 степени, па веднаш намалете на 200 степени и печете 10-тина минути, и на крај намалете на 150 степени и испечете до крај.
![]()
![]()
![]()
![]()
Печењето најмногу зависи од вашата рерна како ви пече, па затоа треба да го прилагодите. Оставете го печениот колач да се олади, па потоа исечете го на коцки и прелијте го со врел сируп – шербет. Внимателно преливајте го, за да не ви се одвои горната коричка (значи не од високо и не нагло, туку полека со кутлача).
![]()
![]()
![]()
![]()

Приготвување на шербет: измешајте шеќер и вода, па ставете го сирупот на оган да врие околу 10-15 минути, а пред крај додајте неколку исечени парчиња лимон. Ако сакате посветол колач, наместо ореви користете лешници.











