Сите ја обожаваме пројата, а покрај оригиналниот рецепт кој е со сирење или урда, ова многу ни се допадна. Можеби некои ќе речат дека ова не е правилниот рецепт за проја, но сите рецепти некогаш се обновуваат со додавање на некои состојки.
![]()
![]()
![]()
![]()
Нас многу ни се допадна ваквото јадење кое првпат денес го подготвив. Рецептот е многу лесен и едноставен, а рерната нема потреба да ја користите бидејќи питата не се пече. Со супер крцкава кора и слоевита внатрешност, со сигурност ќе уживате доколку сте љубител на овие пити.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 100 мл масло, 200 мл млеко, 300 г брашно, 3 компири, 50 г млад кромид, 1 домат, 200 г фета сирење, 1 лажичка сол, прстофат црн пипер, 10 г прашок за печиво и уште малку масло на намастување на тавата.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден сад скршете ги трите јајца. Посолете и додајте црн пипер, и изматете ги пенасто со миксер. Потоа додајте 100 мл масло и 200 мл млеко и соединете со миксерот еднолично. На крајот се додава брашното измешано со прашокот за печиво.

![]()
![]()
![]()
![]()
Миксајте ги состојките до формирање на фина, еднолична смеса со слична конзистентност на онаа за палачинки. Потоа изрендајте 3 компири, излупени, ситно исечкајте 50 г млад кромид, 1 домат на коцки и издробено фета сирење.

![]()
![]()
![]()
![]()
Состојките додајте ги во смесата и добро измешајте за зеленчукот да се распореди насекаде. По желба може да додадете и сувомеснато или кисели краставички. Земете едно тавче и намастете го, па вклучете ја ринглата малку да се загрее со маслото. Исто така намастете и по страните на тавчето.





На овој начин ќе добиете ефект на нелепливо тавче, па во него излејте ја смесата и добро распоредете ја. Покријте го соодветен капак за тавчето и оставете да се готви на ниска температура 30 минути, а потоа превртете и гответе исто време и на другата страна. Питата е многу вкусна.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ако сакате да направите закуска од компир на овој начин, може да го пробате и следниот рецепт за кој ќе ви бидат потребни следниве состојки: 1 компир, 1 морков, 2 јајца, 2 лажици брашно, сол, црн и црвен сладок пипер.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Изрендајте го зеленчукот и измешајте го со јајцата и брашното. Зачинете по вкус. Во нелепливо тавче ставете да се загрее 2 лажици масло, па излејте ја смесата како што е опишано во претходната постапка.

![]()
![]()
![]()
![]()
Покријте со капак и гответе од двете страни помалку време, додека да се испече компирот и фати убава коричка, па се соедини како за пита. По желба одозгора наросете 1 лажичка црн сусам. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.













