Ова е највкусниот десерт кој што сум го пробала кој што е здрав и можам да го јадам без грижа на совест. Има ист вкус како да е правен со класични состојки како шеќер, брашно, масло. На почетокот не ми се веруваше ама морав да пробам.
![]()
![]()
![]()
![]()
Десерт со само три состојки кој се подготвува за една минута! Јадете без глутен, без шеќер и брашно и ослабете без гладување. Овој десерт може да се подготви за пет минути.
![]()
![]()
![]()
![]()
Многу лесно и здраво јадење со овесни снегулки. Овесот толку многу се соединува со чоколадото што не го остава оној брашнест вкус која го јадете. Многу ги сакам веганските рецепти за домашни слатки.
![]()
![]()
![]()
![]()
И овој рецепт за чоколадна торта со три состојки е вкусен и без глутен, јајца, млечни производи и не се пече. Овој колач со чоколадо и банана може да се подготви без шеќер за само 5 минути.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 180 г овесни снегулки, 2 банани (490 г, кората тежи околу 300 г), 2 големи лажици какао, 100 мл растително млеко (може да ставите и обично ако ви е поубаво), 100 г темно чоколадо без шеќер) и кокос за наросување.
![]()
![]()
![]()
![]()
Може да ставите и 200 г темно чоколадо, а во тој случај не додавајте какао и млеко. ПОСТАПКА: Овесните снегулки ставете ги во нелепливо тавче да се запржат без масло. Со повремено мешање, гответе ги околу 3 минути додека да потемнат.





Кога ќе почнат да ја испуштаат својата прекрасна арома може да ги тргнете од рингла и да ги префрлите во подлабок сад. Отсечете ги краевите на бананите и потоа извадете ја кората од нив. Исечкајте ги на ситни кругови и ставете ги во блендер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во блендерот изблендирајте ги додека да се направи течна паста без грутчиња. Потоа во пастата додајте го млекото и какаото и уште малку изблендирајте да се соедини целата смеса. Чоколадото исечете го на помали парчиња и ставете го во микровална печка да се стопи 3 минути или на пареа.

![]()
![]()
![]()
![]()
Чоколадото и кремастата паста од банана додајте ги во запржените овесни снегулки и сè добро измешајте до соединување. Вака подготвената смеса префрлете ја во калап со флексибилен обрач, обложен со хартија за печење и пречник од 16 см или некоја слична големина и добро измазнете на површината.

![]()
![]()
![]()
![]()
Колачот ставете го во фрижидер да се стегне само 1 час, а потоа може веднаш да го послужите со сечење на триаголни парчиња. По желба одозгора може да наросите кокосови снегулки. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












