Искуство на пазарџија кој на својата тезга продава бамји: „Што е ова: „Хммм изгледа како црвен пипер, ама не е, не е ни зелена пиперка…Што се прави со ова? Се пече, се вари, се динста?


Дали се подобри помалите или поголемите? Зелените, белите или црвените? А какви се овие малку пошироките? Се полнат? – Ма какво полнење во тие малечки…“ Ова се само некои од вообичаените прашање на неупатените купувачи кои за првпат се среќаваат на пазарите.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во Македонија доста се произведува бамјата и не е толкава непознатица, но сепак има и луѓе кои сè уште не ги запознале благодетите на лековитата бамја, пишува НМД.мк
Бамјата (Hibiscus esculentus L.) или „окра“ е растителна култура позната веќе пет илјади години. Откако била донесена на европско тло од нејзината татковина Африка, таа најмногу се одомаќини во земјите од Блискиот исток.
![]()
![]()
![]()
![]()
Бидејќи бамјата и Османлиите ја третирале како вкусна храна и корисен лек (особено како аф-родизијак), тие во своите походи ја носеле и ја рашириле низ целиот Балкански полуостров.
![]()
![]()
![]()
![]()
Бамјата е, како што велат, деликатес и специјалитет како храна и истовремено лек за здравје, но и за убавина. Богата е со витамини и минерали, а сувиот чај од бамја на многумина дијабетичари им помогнал да го регулираат шеќерот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Освен чајот (кој поретко се приготвува), како природен лек за шеќерна болест може да се сретне и „водата од бамја“, чиј рецепт можете да го прочитате подолу во текстот, пишува НМД.мк
![]()
![]()
![]()
![]()
Корисната слуз по која е позната бамјата совршено ги лекува сите форми на гастрични заболувања, особено Хеликобактер пилори, а маслото решава сериозни дерматолошки проблеми, хемороиди и брчки! Дали знаевте дека првиот растителен ботокс е направен од бамјата?




Кога е сезона бамјата може да се јаде свежа, потребно е само кратко да се обари или издинста, или пак да се додава во било кое јадење 10-тина минути пред крајот. Одлично се комбинира со домати во салата, и со мал додаток на ѓумбир или босилек, масло од тиква, јаболков оцет…
![]()
![]()
![]()
![]()
Бамјата може да се зачува со сушење, замрзнување, бланширање и маринирање. Во прехранбената индустрија, сувата бамја се користи како природен емулгатор, а корисно е за слаткарите бидејќи ја намалува кристализацијата на шеќерот. Зрелите семиња се печат и се пијат на некои места во Азија и Африка како замена за кафе.
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ ЗА ВОДА ОД БАМЈА
Со овој рецепт можете да направите вода од бамја која ќе ви помогне да го регулирате нивото на шеќерот во кр-вта, да го намалите холестеролот, а воедно и да ги почувствувате сите останати здравствени благодети кои ги нуди бамјата.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потребни ви се 2-4 свежи бамји. Исечете им ги краевите и пресечете ги надолжно, па ставете ги во чаша вода или стаклена тегла. Оставете ги така да отстојат преку ноќ. Следното утро процедете ја течноста и по потреба додајте уште вода. Испијте ја течноста, половина час пред појадок.
Коментар на Благица Баба Буки Ивановска: „Рецептот е проверен…во недостиг на бамји, истиот принцип може да се примени и со кромид“.












