Фото и рецепт: Liza Alex
Потребни состојки:
1 кг брашно
1 квасец (претходно активиран)
3 јајца
1 мала кафена шолја масло
1 лажичка сол
1 шолја јогурт или кисело млеко
1 шолја млеко
вода по потреба
Постапка:
Во 1 кг брашно се става еден стасан квасец, 3 јајца, 1 мала кафена чаша масло, 1 лажичка сол, 1 чаша јогурт или кисело млеко, 1 чаша млеко и вода по потреба за да се замеси убаво тестото.
Тестото се дели на 18 топчиња, на 3 места по 6 топчиња.
Од сите шест се прават кори, големи колку чинии.
На пет кори се става путер или маргарин, убаво да се премачкаат, а на шестата не. Се редат една врз друга и се прави голема кора.
Се сече на тријаголници, се прават кроасанките, по желба големината може да биде голема, средна, најмала (како што се овие).
Истата постапка се прави и со другите.
Се премачкуваат со жолчка, по желба се наросуваат со сусам. Врз нив се става путер/маргарин, стојат во плех два часа, а пота се печат.