Покрај вкусните слатки колачи кои ги има многу на број можете да си направите и неколку посни славски пити кои се исто така многу вкусни и со сигурност ќе ви се допаднат. Во продолжение прочитајте ги рецептите:
I РЕЦЕПТ. Богата баклава со ореви. Оригинален рецепт кој го сакаат и деца и возрасни, брзо се спрема, може да стои повеќе денови во фрижидер без да се расипе.
Ако не сте сигурни кој рецепт да го следите, може да го пробате овој бидејќи е оригинален.
Зимските празници не можат да се замислат без овој вкусен десерт.
Потребни состојки: 1 кг готови јуфки (кори) за баклава, 900 г мелени ореви, 100 г крупно сечкани ореви, 150 г шеќер, 250 г путер (посен), 100 мл масло.
За прелив: 1 кг шеќер, вода и лимон.
Постапка: Подгответе го преливот. Ставете го шеќерот во тенџере и прелијте со вода да биде 2 прсти над шеќерот. Гответе околу 20 минути на силна температура, може и помалку, а преливот не треба да биде многу густ.
Густината треба да биде нешто помеѓу сируп и вода. Во зготвениот прелив додајте го лимонот исечен на прстени. Оставете целосно да се олади бидејќи преливот мора да биде ладен кога ќе се прелива врз баклавата.
На плехот во кој ќе се пече баклавата се сече кората по мерка. Растопете го путерот на тивок оган, внимавајте да не го загорите и измешајте го со маслото.
Во тавата прво се ставаат три кори кои треба да се премачкаат со путер и масло (задржете ја смесата топла, така кората ќе добие крцкавост), па на првите три кори ставете ги сите сечкани ореви.
Преку нив се ставаат две кори, па се премачкува со смеса од путер и масло (смесата може да се стави и на секоја кора), па се посипува со мелени ореви кои претходно сте ги измешале со 150 г шеќер.
Повторете ја постапката додека да го потрошите материјалот.
На крај баклавата завршете ја со три кори премачкувајќи ја секоја, по ставањето, со путер, освен последната. Пред да ја исечете баклавата притиснете ја со дланките. Баклавата потоа се сече во форма на дијамант.
Се става во рерна прво десетина минути на 190 степени додека да добие светло кафена боја, а потоа се суши 45 минути на 150 степени. Доколку мислите дека ќе загори одозгора, покријте со алуминиумска фолија и продолжете со печењето.
Топлата баклава прелијте ја со ладен прелив и притиснете со плех или плех за да се израмни кората. Баклавата не треба да се притиска повеќе од десет минути. Баклавата е највкусна кога се остава ден-два, на ладно место.
II РЕЦЕПТ. ПОСНА ПИТА СО ВИШНИ. Слатко кое ќе ве остави без здив од што е вкусно.
Потребни состојки за бисквитот: 2 шолји брашно (шолја од 200 мл); 1 чаша рендан посен маргарин; 100 мл млака вода; малку сол.
За фил: 500 г излупени вишни; 1/2 чаша шеќер; 1/2 лимон (сок и кора); 2 лажици брашно; шеќер во прав; парче посен маргарин.
Постапка: Во сад за матење ставете брашно, ренданиот маргарин и малку сол. Добро измешајте, маргаринот целосно да се соедини со брашното, па сипете со млака вода. Направете компактно тесто.
Поделете го на два еднакви делови, обликувајте топчиња и ставете ги настрана, покријте ги со салфетка и оставете да отстојат на собна температура околу половина час.
Истовремено на умерена температура сварете компот од вишни и шеќер, па додајте го сокот и кората од лимонот, брашното и маргаринот. Гответе некое време со постојано мешање додека да се згусне, па тргнете го од оган.
Кружен калап за колачи малку премачкајте го со масло и во него развлечете еден дел од претходно стасаното тесто.
Внимателно спуштете ги рабовите на дното на тавата. Внатре ставете го претходно подготвениот и изладен фил од вишни. Другиот дел од тестото внимателно ставете го над филот.
Подготвената пита со вишни печете ја во загреана рерна, на умерена температура, додека да добие златно-жолта боја. Извадете да се излади и наросете со шеќер во прав пред послужување.
III РЕЦЕПТ. Старинска пита со јаболка со многу малку состојки и без јајца. Целата подготовка трае околу 20 минути, плус печење, а резултатот е многу фин, сочен и многу едноставен десерт!
Потребни суви состојки: 2 чаши (200 мл) брашно, 2 чаши гриз, 1 шолја шеќер, 1 ванилин шеќер, 1 прашок за печиво.
Фил со јаболка: 1,5 кг неизлупени јаболка, 1 шолја шеќер, 5 г цимет, 1 ванилин шеќер. Ќе ви требаат и 150 г посен маргарин.
Постапка: Вклучете ја рерната на 180 степени, а додека се загрева, исчистете ги и изрендајте ги јаболката.
Додајте шеќер, ванилин шеќер и цимет, измешајте сè додека готвите на рингла и потоа филот оставете да отстои додека ги подготвувате сувите состојки.
Измешајте брашно, гриз, ванилин шеќер и прашок за печиво и формирајте компактна смеса. Плех со димензии 30×20 cм премачкајте го со маргаринот.
На дното наросете една третина од сувите состојки и врз нив со лажица ставете половина од смесата со јаболка.
Ставете го и сокот што се ocлободил при подготвување на филот. Доколку јаболката се посуви и нема сок, слободно полијте малку вода во смесата, помалку од половина чаша.
Повторно прелијте го со третина од сувите состојки, остатокот од јаболката и врз нив остатокот од сувите состојки. Маргаринот исечкајте го на тенки кришки и ставете го одозгора. Печете околу 40 минути на 180 степени.
По 40 минути извадете го и допрете со раката одозгора – ако е сепак многу меко, вратете во рерна уште 10 минути.
Ако се формира крцкава кора, питата е готова. Изладете, исечете на коцки, наросете со шеќер во прав и послужете. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.
IV РЕЦЕПТ. Крцкава пита со јаболка: Најубавиот посен десерт! (РЕЦЕПТ) Рецепт кој дури и почетниците можат да го подготват.
Потребни состојки: 200 мл вода, 300-350 г брашно, малку квасец, 1 лажичка шеќер, малку сол, кора од лимон, коцка посен маргарин, 2 големи јаболка, 100 г мелени ореви, малку цимет, 150 г шеќер, 100 г малини.
Постапка: Во малку млака вода растопете го квасецот и малку шеќер, прелијте ја остатокот од водата и додајте ги брашното, солта, кората од лимон и замесете помеко тесто и оставете покриено 20 минути.
Јаболката изрендајте ги, додајте шеќер, малку цимет и мелени ореви.
Тестото развлечете го во правоаголник, премачкајте го со маргарин и свиткајте го во ролат. Прво развлечете го со оклагија, на средина во правоаголник ставете јаболка и околу и во средината малини.
Исечете ги рабовите на ленти од двете страни. Со раце фатете ја едната и спротивната лента, свиткајте ги на средина и малку притиснете со прстите за да се покрие филот. И така по цела должина.
Оставете да отстои 15 минути, а потоа намачкајте ја питата со масло и печете на 200 степени околу 40 минути. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
V РЕЦЕПТ. Кифлички од слатко овошје: Пита што мириса на среќа и детство! (РЕЦЕПТ). Ќе уживате и во вкусот и во мирисот. Потребни состојки: 300 г тенки кори, 4 јаболка, 2-3 банани, 100 г суво грозје, 1 лажица мед, цимет, масло.
Постапка: Излупете ги и изрендајте ги јаболката, додајте 1 лажица мед, суво грозје и цимет. Изедначете.
Премачкајте го садот каде што ќе печете. Земете една кора и со четка премачкајте ја со малку масло и намачкајте една полна лажица од филот. Завиткајте во тенок ролат.
Обложете го плехот со хартија за печење, па наредете ги кифличките како полжав во наизменични кругови.
Премачкајте ги со масло и печете на 200 степени 40 минути. Покријте го печивото со крпа и наросете со шеќер во прав измешан со ванилин шеќер. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.