Фото и рецепт: Елена Мишковска
Потребни состојки:
300 г кадаиф
150 г путер
5 големи лажици шеќер
150 г сечкани ореви
КРЕМ:
1 литар млеко
1 чаша шеќер
4 лажици брашно
3 лажици густин
1 жолчка
200 мл слатка павлака
1 ванилин шеќер
Постапка:
300 г кадаиф се става во замрзнувач околу 1-2 часа, па се дроби ситно. Во поголема тава се топи 150 г путер, се додаваат 5 лажици шеќер, се топи, па се додава кадаифот и се пржи на тивко додека да добие златнокафеава боја. Се додаваат 150 г сечкани ореви и се продолжува со пржење уште 10 минути. Се остава да излади.
Правиме крем од 1 литар млеко, 1 чаша шеќер, 4 лажици брашно, 3 лажици густин, 1 жолчка, се вари како за пудинг. Оставаме 15 минути малку да излади па додаваме 200 мл слатка павлака, 1 ванила и мешаме да се изедначи.
Во правоаголен сад ставаме половина од кадаифот, врз него кремот, па втората половина од кадаифот. Се става во фрижидер убаво да излади околу 3-4 часа, па потоа се сече и послужува.