Потребни состојки:
- 500 г брашно
- 300 мл вода +-
- 1 кесичка сув квасец
- 1 лажичка сол
- 2 лажички шеќер
- 10-15 шери домати
- 10-15 ливчиња свеж босилек
- 1 гранче рузмарин
- 2-3 гранчиња мајчина душичка
- маслиново масло
Постапка:
Bo длабок сад co помош на миксер и маталки за тесто, изматете ги брашното, водата, квасецот, шеќерот и солта. Матете додека не се соединат убаво состојките (околу 5-6 мин).
Оставете го тестото да стаса околу 1 час на собна температура.
Подгответе правоаголно тавче така што ќе го премачкате co путер и ќе го набрашните убаво. Стасаното тесто распределете го низ целото тавче и оставете да стаса околу 1 час. Кога ќе стаса co раце направете неколку дупчиња и во нив ставете ливче од босилек и шери домат. Ситно исечкајте ги мајчината душичка и рузмаринот и ставете ги во маслиново масло. Промешајте ја смесата и премачкајте ја целата фокача.
Печете околу 10 минути во загреана рерна на 220 степени а потоа уште 20 минути на 180 степени.