Лубеницата е една од најосвежителните намирници за летно време. Но, многумина не се сигурни дали семките од лубеница може да се јадат. Додека некои се неpвиpаат што мислат дека треба да ги „плукаат“ и упорно се обидуваат да купат лубеница „без семки“, други ги јадат и не им придаваат многу внимание.
Нејзината истакната црвена боја со ситни точки од црни семиња ги прави да изгледаат полни со живот и бојa, исполнетa со 92 проценти вода.
Лубеницата (Citrullus lanatus) е извор на основни хранливи материи како витамин А, витамин Ц, калиум, магнезиум, витамин Б1, Б5, Б6, каротеноиди, бета-каротин, ликопен, цитрулин, итн, поради што лубеницата може да излечи болести и да го подобри општото здравје.
Сигурно ви било советувано да го јадете само црвениот дел од лубеницата, а остатокот да го фрлите. Ова е многу погрешно, бидејќи семките се толку многу хранливи, а придонесуваат многу за човековото здравје.
Тие се богати со бакар, цинк, калиум, магнезиум и железо. Јадењето сурови семки е секогаш најдобрата опција, но за зголемување на вкусот, можете да ги претворите во соодветни јадења и да уживате во вкусовите.
Ја одржуваат кожата здрава
Секогаш претпочитајте природни производи или лекови за здрава кожа. Семките од лубеница се богати со антиоксиданси кои можат да понудат неверојатни придобивки за вашата кожа правејќи да изгледаат младешка, сјајна и без лузни.
Семките од лубеница се нискокалорични така што можете да ги додавате во скоро секој оброк, а покрај тоа се одлични за здравјето на срцето.
Семките од лубеница се богати со магнезиум поради што лесно може да се излечат неколку проблеми со срцето. Нивното кон-сумирање исто така може да спречи здравствени состојби како хипертензија, а помагаат и во одржување на нормален кр-вен притисок.
Ги одржуваат кос-ките цврсти
Семките од лубеница се богати со минерали како што се бакар, манган и калиум. Овие микронутриенти се навистина корисни за да ги направите зајакнете вашите кос-ки. Исто така, семките од лубеница можат да ја зголемат густината на кос-ките.
Го зајакнуваат метаболизмот
Семките од лубеница се центар на хранливи материи. Тие се богати со фолна киселина, железо, цинк, бакар, магнезиум, калиум, амино киселини, протеини, витамин Б комплекс и се одговорни за зајакнување на метаболизмот.
Погодни се за дијабетичари
Скоро половина од популацијата е погодена од дијабетес. Семето од лубеница е безбедно за пациенти со дијабетес, бидејќи тие можат да го намалат покаченото ниво на гликоза во кр-вта и да ја вратат нормалната вредност.
Ја одржуваат косата здрава и сјајна
Овие семиња се полни со протеини и железо кои се навистина многу важни за подобрување на квалитетот на косата. Редовното јадење на семки од лубеница ја одржува косата здрава, сјајна и мазна.
Нутриционистите тврдат дека овие семки се целосно безопа-сни и дека можете слободно да ги јадете, па дури и истакнуваат дека постојат неколку начини за користење на нивните корисни својства. Дури може да се користи и лушпата од лубеница, а маслото добиено од семки од лубеница е исто така многу здраво.
Наједноставниот начин што сигурно ќе ве воодушеви е да ги печете за грицкање. Измијте ги, ставете ги во плех со најтенкиот можен слој и печете ги кратко на температура од околу 160 С степени – околу петнаесет минути.
Можете исто така да ги посолите, па дури и да ги посипете со маслиново масло. Исто така можете да ги додавате во утринското смути или овесна каша за подобрување на нивната хранлива вредност.