Лутата пиперка ги лекува овие 10 болести: Покрај неа, нема да ви треба никаков лек. Лутите пиперки содржат состојка наречена капсаицин. Колку повеќе капсаицин содржи, толку е полута пиперката.
Капсаицинот им дава на пиперките не само лутина, туку и посебни лековити својства поради кои можеме да ги класифицираме меѓу најздравите намирници во светот. Истражувањата покажале дека лутата пиперка може да го намали ризикот од мозочен и срцев удар, но и да ги ублажи сите васкуларни проблеми.
Активира раст на мускулите
Капсаицинот предизвикува зголемена секреција на хормонот адреналин. Кај здраво лице, кога земате 150 мг капсаицин еден час пред да спортувате, стапката на согорување на маснотии за време на тренингот значително се зголемува. Бидејќи оваа супстанца е во состојба да го стимулира производството на мускулни протеини, го активира растот на мускулната маса.
Пиперките го зајакнуваат имунитетот, го одржуваат здравјето на срцето и респираторниот систем
Активната супстанција на лутата пиперка има позитивен ефект врз работата на клетките на црниот дроб со враќање на нивната структура, но исто така поттикнува исфрлање на насобраните ток.сини.
Ги регулира кр-вниот притисок и маснотиите
Кон-сумацијата на зачинета и лута храна ја намалува желбата за солена храна, па затоа постои зголемена екскреција на течности од телото, а со тоа се намалува и кр-вниот притисок. Со редовна употреба, можно е да се намали покачениот холестерол.
Го намалува ризикот од рак: Науката вели дека употребата на црвена лута пиперка може значително да го намали воспалението и да го заштити телото од тумори.
Зголемена сила и издржливост: Долготрајната употреба на капсаицинот може значително да ја зголеми целокупната издржливост на организмот.
Има позитивно влијание врз цревната микрофлора
Лутата пиперка ја обновува мукозната мембрана и микрофлората на дигестивниот тракт со зголемување на бројот на добри бактерии кои имаат заштитни својства, ги намалуваат воспалителните процеси и го подобруваат метаболизмот.
Помага при лекување на дијабетес тип 2
Редовното внесување чили може да спречи дијабетес тип 2. Една студија за клиничка исхрана покажува дека редовното кон-сумирање на чили ја намалува потребата на организмот за лачење инсулин, што го намалува нивото на шеќер во кр-вта после оброкот.
Лековита ракија со глог и лута пиперка. Рецепт за правење лековита топла ракија што се пие за поцврсто срце и попроодни кр-вни садови. Природен лек за чистење и проширување на кр-вните садови.
Направете своја, домашна медицинска ракија за срцето и кр-вните садови. Рецептот за тоа како да направите домашна лековита лута ракија со лути пиперки и глог е едноставен и не бара многу вештина.
Ако имате кардиоваскуларни проблеми, склоност кон срцев у дар, слабо срце и слаби кр-вни садови, оваа ракија би можела да ви помогне, особено во критичните моменти. Препорачливо е да ја пиете топла ракијата доколку почувствувате непријатност во срцето.
Зачинета медицинска ракија е производ создаден од знаење дека ал-кохолниот пијалак ги шири кр-вните садови, а тоа дополнително го прави лутата пиперка, го загрева телото и во голема мера ги шири капиларите, што може да биде вредно во моментите на контракција на кр-вните садови.
Покрај тоа, црвениот глог е позната билка која се користи за зајакнување на срцето, бидејќи глогот е билка која има способност да ја збогатува кр-вта и срцевиот мускул со кислород.
Медицинската топла ракија може да се направи и со додавање на лековити билки за разни намени. Овој природен препарат не е за секого, пред сè не е за луѓе кои имаат низок кр-вен притисок, не е за оние кои се чувствителни на ал-кохол, ниту за оние кои се чувствителни на лутиот вкус од лутата пиперка, иако оваа ракија нема специфична горчина.
Земете квалитетна домашна ракија, комовица или ракија од грозје, поради неутралниот мирис и вкус, но може да користите и некоја друга ракија по ваш избор. Ставете мелен глог во ракија, за еден литар ракија, доволно е 1 грозд плодови од глог. Црвениот глог носи плодови во пролет или доцна есен.
Не треба да ставате поголеми количини на глог во ракијата затоа што тогаш станува силна тинктура, а капките од глог не се пијат како што се пие ракијата, тие се многу посилни и мора да се пие според упатство.
Оставете го шишето ракија да отстои на темно место најмалку еден месец, повремено протресувајќи го. Доколку не ви се брза, може да оставите да отстои 2 – 3 месеци. Ракијата ќе добие розова боја.
Една седмица, пред да биде готов лекот ставете три до четири лажици лута мелена пиперка, кајан или чили во шишето со глог. Ако е навистина лута пиперка, ставете 3 лажици, а ако не е многу, тогаш 4 лажици.
По една седмица, процедете ја ракијата преку газа за да добиете чиста „лута“ ракија. Медицинската „лута“ ракија добиена на овој начин делува на проширување на кр-вните садови и затоплување на организмот.
Ако сакате врелата ракија да влијае на намалување на холестеролот и артериосклерозата, тогаш кога додавате лута пиперка во ракијата, додајте и една една главица излупен лук, ситно сечкан.
За сите оние кои имаат проблеми со белите дробови, во ракијата можат да стават мајчина душица наместо лук. За зајакнување на кр-вната слика, белите дробови, чистење на црниот дроб, добар избор е ајдучка трева.
Вака подготвената ракија се пие двапати на ден, наутро и попладне, пред ручек или навечер пред оброк, половина до една ракиена чашка како превентивна мерка. Во случај на заду-шување и акутни состојби, треба да испиете неколку чаши за неколку минути ако немате лекови со вас и веднаш повикајте лекар.
Ако не ви се допаѓа ракијата, не пијте ја со сила. Овој природен препарат не е лек во вистинска смисла на зборот, тоа е ракија која има лековито дејство и треба да ја замени класичната ракија, да биде пријатна за пиење, но не и премногу јака.
Зачинот во ракијата во секој случај ќе спречи од прекумерено пиење, а има и лековито дејство. Треба умерено е да се пие, по една супена лажица или половина до една ракиена чашка наутро и попладне или навечер. После 10-тина дена задолжително треба да се направи пауза од исто толку, 10-тина дена.