Home Рецепти Домашно јадење со тарана, традиционален старински ручек по рецептот на нашите баби

Домашно јадење со тарана, традиционален старински ручек по рецептот на нашите баби

Рецепт на Ивана од Шерпица Рецепти. Домашна тарана за супи и чорби, многу е вкусна, нема поубава. Порано нашите баби често знаеа да ја користат тараната во разни јадења, а на многу од децата им била омилен оброк.

Навистина е превкусна, а се подготвува исклучително лесно кога немате време за да готвите ручек, подолу во текстот може да најдете и подготовка на тарана за појадок или вечера.

Потребни состојки: 5 јајца, брашно околу 700 г.

Постапка: Во подлабок сад се кршат 5 јајца, а потоа додајте го брашното. На овој начин е полесно да процените колку е доволно да ставите брашно, отприлика на 1 јајце оди 150 г брашно.

Започнете да месите со рака, а постепено додавајте од брашното додека да се формира тврдо и нелепливо тесто под прсти. Тестото треба да биде суво, а од овој рецепт излегува голема количина на тарана и ќе имате постојано дома.

Откога ќе го замесите тестото, префрлете го на набрашнета рамна површина и продолжете со месењето. Откога ќе замесите тврдо тесто, оставете го да отстои некое време на собна температура, а потоа повторно премесете го по отстојувањето.

За 1 ручек е доволно мало парче тесто како топче, а преостанатото место ставете го во алуминиумска фолија и добро затворете го во неа. Поделете го и останатото тесто за 1 оброк, а потоа секое топче завиткајте го во алуминиумска фолија, а потоа складирајте ги во замрзнивач.

Ова тесто може да стои повеќе од 1 месец во замрнивач. Пред користење оставете го да отстои на собна температура малку да се одмрзне. Сувата таранасе чува во добро затворени и чисти херметички тегли на суво и темно место, каде што нема влага.

За сушење на тараната: Ставете една памучна крпа или чаршаф на маса, а потребно ќе ви биде само 1 ренде. Доколку тестото е лепливо, премесете го со уште малце брашно, а откога тестото ќе стане суво, започнете да рендате на крупната страна, а тестото да паѓа директно на крпата.

Откога ќе го изрендате тестото, наросете уште малку брашно, а потоа направете вреќичка од крпата и промешајте го тестото. Тестото раширете го низ целата површина на крпата, а крпата пренесете ја во просторија каде што нема влага.

I Рецепт: Тарана со колбас, традиционален рецепт на нашите баби

Потребни состојки: 400 г домашна тарана, 250 г сечкан кромид, 300 г сечкани компири на коцки, 1 кафена лажичка паста од чили (опционално), 100 г димена сланина, 350 г домашен сув колбас, 1 супена лажичка црвен пипер, 150 г свежа зелена пиперка, 300 г сечкани домати, 2 чешниња ситно сечкан лук, 1 кафена лажичка црн пипер, сол по вкус, вода.

Постапка: Во загреано тенџере се става сланината и се пржи на тивко. Откога ќе ја испушти сланината својата маст, додајте ја тараната и пржете заедно со постојано мешање. Тараната ќе добие многу убава боја при пржењето.

Тараната се пржи се додека да добие убава потемна боја, а откога ќе потемни се додава сечканиот кромид и ситно сечканиот лук. По малку пропржување на кромидот и лукот, додајте го сувиот колбас и продолжете со мешање. За овој процес ќе треба да се пржи околу 15 минути.

Потоа додајте го црвениот пипер и лутата чили паста (по желба). Се соединуваат состојките, а потоа додајте ја свежата зелена пиперка и доматот. Се зачинува со црн пипер, а потоа се прелива водата. Водата треба да биде нешто над состојките.

Откога ќе ја ставите водата, додајте ги компирите и посолете по желба. Повремено додавајте вода по потреба доколку е потребно. Поклопете го садот и оставете да се крчка на тивок оган околу 40 – 45 минути, со повремено промешување за тараната да не загори.

Кога ќе омекнат сите состојки и изгасете ја ринглата. Тенџерето поклопете го со капак и оставете го да отстои уште 10 минути. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска

II Рецепт: Варена тарана со сирење, за појадок или вечера, лесен оброк кој многу заситува

Постапка: На 1 чаша тара оди 3 чаши вода. Водата се зоврива со сол, а потоа се додава тараната и се вари 15 – 20 минути на средна температура. По потреба се додава вода и постојано се меша. Тараната е готова кога ќе омекне, а се послужува со јогурт и сирење.