Home Рецепти Цветна (сончоглед) погача, со неодолив вкус! Кога еднаш ќе ја пробате, ќе...

Цветна (сончоглед) погача, со неодолив вкус! Кога еднаш ќе ја пробате, ќе ја правите барем еднаш седмично

Фотографија: Сања Масковиќ Лојо

I РЕЦЕПТ Потребни состојки: 500 г брашно, 90 мл маслиново масло, 200 мл суво бело вино, 2 лажички сол. За фил: 350 г варен спанаќ, 350 г Рикота или сирење по ваш вкус, 1 јајце, 100 г рендан кашкавал, 1 лажица лебни трошки, презла, сол, црн пипер и 1 разматено јајце за премачкување

Постапка: Пригответе ги сите состојки, а спанаќот сварете го и процедете го. Замесете го тестото: измешајте сол и брашно, па продолжете да мешате додека полека додавате масло.

После маслото додавајте го виното додека да се добие убаво мазно тесто. Поделете го тестото на два дела и покриено оставете го да отстои додека да се приготви филот.

Измешајте ситно исечкан спанаќ со рикота. Потоа додајте јајце, сол и црн пипер, а потоа и рендан кашкавал. Добро промешајте за да добиете изедначена смеса.

Двете половини од тестото развлечете ги во кори во форма на круг (30 см). Кружна тепсија обложете ја со хартија, и ставете ја првата кора. Наросете лебни трошки, означете со соодвете сад- круг во средината и уште еден прстен подолу.

Ставете фил во означените кругови а краевите премачкајте ги со разматено јајце. Потоа поклопете со другото тесто. Исечете го вишокот и целата погача порабете ја со помош на виљушка.

Потоа со стар нож од првиот круг започнете да сечете кон надвор, со ширина од 3 см. Потоа секој пресечен дел вртете го за 90 степени.

Средишниот дел премачкајте го со разматено јајце и наросете го со сончоглед. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени, околу половина час, односно додека да зарумени.

Извадете од рерна и сервирајте на соодветна чинија, па послужете како топло или ладно предјадење или како “мезе” со пијалак.

II РЕЦЕПТ Потребни состојки: 500 г брашно, 200 мл млеко, 1 јајце, 1 жолчка, малку путер, 1 лажичка сол, 1 квасец и малку шеќер

Постапка: замесете тесто и оставете го да стасува. Потоа поделете до на два дела. Првиот дел се развлекува во кора со дебелина од 5-7 мм.

Пригответе фил со 300 г варен спанаќ и добро исцеден, 200-300 г фета сирење, 2 јајца, а може и малку сечкана шунка. Ставете што сакате, само филот не треба да биде редок.

Приготвената погача премачкајте ја со изматено јајце и печете на 200 степени околу 30 минути додека да зарумени.