Многу вкусен колач кој не одзема многу време, а излегува како да е од првокласните слаткарници.

Потребни состојки:

200 г презла
1 литар млеко
16 лажици шеќер
13 лажици гриз
70 г путер/маргарин
1 јајце

за фил:

околу 1 кг сливи
3 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
2 лажици џем од сливи

Постапка:

На масло пропржете ја презлата со 4 лажици шеќер и оставете да излади.

Млекото сварете го, па во него додадете го гризот измешан со шеќер и малку млеко.

Варете додека филот да добри густина, со постојано мешање. Потоа додадете го путерот и тргнете од оган.

Додадете и едно изматено јајце. Сето добро изматете го со миксер за да се соединат состојките.

Сливите измијте ги и исчистете ги од семки, па исечете ги на четвртинки. Додадете им 3 лажици шеќер, ванилин шеќер и кратко издинстајте ги. Додадете џем од сливи, па тргнете од оган.

Плехот намастете го и на дното убаво распоредете половина од презлата. Врз презлата излејте половина од смесата со гризот. Врз гризот ставете фил со сливи. Преку филот ставете ја втората половина од смесата со гриз, а врз гризот втората половина од презлата.

Добро изладете, сечете на коцки и послужете!