Фото и рецепт: Елена Мишковска
Потребни состојки:
700 г брашно
2 лажички сол
Вода на собна температура, по потреба
Постапка:
Брашното со 2 лажички сол и вода на собна температура се замесува во мазно, средно меко тесто. Се остава половина час да отстои, па се дели тестото на два дела.
Од првиот дел се прават 12 топчиња за долната кора, а од вториот дел се прават 16 топчиња за горната кора.
Топчињата се расукуваат во величина на чинија, се премачкуваат со путер и се редат едно врз друго. Последните не се мачкаат.
Од првото се развлекува кора во величина на тепсијата, се наросува со приготвената блитва. Се развлекува втората кора, се става врз наредената блитва, се сече на коцки, а врз секое парче се става по половина лажичка путер / маргарин и се става на печење.
БЛИТВАТА се мие, се вадат големите и тврди делови од листот во средината, се попарува со врела вода и се остава да отстои 10-тина минути. Потоа се процедува, се посолува и се додава масло. Убаво се промешува.
Фото и рецепт: Елена Мишковска