Од ова тесто можете да прсвите разни кифли, лепчиња, пица…
Потребни состојки:
900-1000 г брашно
500 мл вода
30 г свеж квасец или 10 г сув квасец
50 мл масло
1 лажица шеќер
1 лажичка сол
Постапка:
Издробете го квасецот, додадете шеќер и со малку млака вода измешајте во еднолична смеса.
Потоа додадете уште малку вода и 100 г од вкупното брашно, убаво промешајте и оставете да се активира околу 10-15 минути.
Потоа додадете масло и сол, па постепено додавајте го брашното. Замесете убаво мазно, еластично тесто, средно меко, кое не се лепи на раце.
Намастете го и покријте го тестото, па оставете го 40-50 минути на топло место, додека да го удвои својот волумен за 2-3 пати.
Потоа од ова тесто можете да приготвувате што ќе посакате.
Деталите погледнете ги во видеото: