Запечени тиквички, прсти да излижеш!
Потребни состојки:
3 тиквички да бидат средни или големи
2 лажици маслиново масло
3 млади кромитчиња
1 мала китка магдонос
150 г рендан кашкавал
2 јајца
100 мл неутрална течна павлака
2 чешниња лук
малку мускантно оревче
сол, црн пипер
по желба магдонос, власец
2 лажици пармезан
Постапка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Тиквичките измијте ги, исушете ги и исечкајте ги на тенки тркалца. Посолете.
Исечете го младото кромитче, исечкајте го босилекот и изрендајте го кашкавалот.
Ако тиквичките пуштиле течност, малку исцедете ги, па измешајте ги со кромидот, босилекот и кашкавалот.
Садот за печење премачкајте го со оние 2 лажици масло, па распоредете ги тиквичките.
Јајцата изматете ги, додадете течна павлака, сечкано лукче, малку посолете, запиперете и додадете малку мускантно оревче.
Прелијте преку тиквичките.
Печете во рерна околу 15-тина минути па наросете пармезан и допечете уште околу 5 минути да добие румена боја.
На истиот начин може може да се подготват модри патлиџани.