Home посни колачи Само 5 минути и 3 јаболка за посен колач без капка масло,...

Само 5 минути и 3 јаболка за посен колач без капка масло, а толку сочен и вкусен!

ПОСЕН КОЛАЧ СО ЈАБОЛКА ЗА 5 МИНУТИ
Мек, сочен и ароматичен – без јајца, без млеко и без капка масло

Овој посен колач со јаболка е идеален избор кога сакате нешто брзо, евтино и прекрасно вкусно.

Се подготвува за само 5 минути, не бара вага ниту сложена подготовка, а резултатот е мек и сочен колач кој го пополнува домот со мирис на јаболка и цимет.

Направен е со газирана вода и едноставни состојки, совршен за сите што постат или сакаат лесни десерти, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (мерени со чаша од 200 ml)

• 2 чаши рендани јаболка (приближно 3 средни јаболка)
• 3 лажици суво грозје или сува брусница (по желба)
• 3 лажици џем
• ½ чаша мелени ореви
• 1 лажичка цимет
• 4 лажици гриз
• ½ чаша шеќер
• 2 чаши брашно
• 1 кесичка прашок за печиво (10–15 g)
• 1 чаша газирана вода
• ½ чаша масло (по желба; може и без масло)
• НМД

За декорација:
• малку џем
• мелени ореви

Постапка

1. Излупете ги јаболката и ситно изрендајте ги. Измерете две полни чаши рендани јаболка и ставете ги во поголем сад.

2. Додајте ги сувото грозје или сувата брусница (ако ги користите) и измешајте.

3. Додајте го џемот и повторно промешајте за да се соедини смесата.

4. Во садот додајте ги мелените ореви, циметот, гризот и шеќерот.
5. Потоа додајте го брашното и прашокот за печиво.
6. Ако користите масло, додајте го сега.

7. Постепено сипувајте газирана вода и мешајте додека да добиете компактна, мазна смеса. (Газирана вода е подобар избор од обична, бидејќи му дава мекост на колачот.)

8. Подгответе тава со димензии 20 × 25 cm (или 20 × 30 cm). Поставете хартија за печење – добро е прво да ја навлажните за полесно да се обликува.

9. Истурете ја смесата во тавата и израмнете ја.
10. Печете во загреана рерна на 180°C околу 35–40 минути, додека колачот убаво зарумени.

11. По печењето оставете го неколку минути да се олади, извадете го од тавата и по желба премачкајте го со тенок слој џем додека е уште топол.

12. Посипете со мелени ореви за дополнителен мирис и вкус.

Овој посен колач е неверојатно мек, сочен и ароматичен – иако е целосно подготвен на вода и без масло. Ако додадете масло, ќе добиете уште побогата текстура, но и без него е беспрекорно вкусен.

Совршен е за пост, за секојдневен десерт или кога сакате да подготвите нешто брзо и евтино. Пробајте го – можеби ќе стане и ваш омилен посен рецепт! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: