Home печено месо РЕБРА ОД РЕРНА…Се распаѓаат и топат во уста како локум…Совршен рецепт!

РЕБРА ОД РЕРНА…Се распаѓаат и топат во уста како локум…Совршен рецепт!

Совршени ребра во рерна со неодолив вкус

Добредојдовте во рецептот за совршени ребра подготвени во рерна, каде што месото е толку меко што буквално се топи во уста.

Овој рецепт за свински ребра гарантира сочен и богат вкус, зачинет со ароматична смеса и завршен со вкусен сос за скара.

Идеален за оние кои сакаат да уживаат во врвно гастрономско искуство без потреба од опрема за скара, овој рецепт е лесен за подготовка и дава импресивни резултати.

Совршен е за специјални пригоди или за пријатна вечера со семејството и пријателите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1,1 кг свински ребра
– 1 лажичка сол
– 1/2 лажичка сув ѓумбир
– 1 лажичка сув лук
– 1/2 лажичка мелен коријандер
– 1 лажичка слатка или димена пипер во прав
– Мелен црн пипер по вкус
– 100 мл сок од портокал
– 1 лажичка мед
– 2 лажици соја сос
– 2 лажици кечап
– 2 лажици сос за скара (по можност со вкус на слива)
– 1 лажичка сенф
– 1 лажица пире од јаболко
– 1/2 лажичка сол
– НМД

Постапка:

1. Отстранете ја мембраната од задната страна на ребрата за да се овозможи подобро впивање на зачините и посочен резултат.

2. Во сад измешајте 1 лажичка сол, 1/2 лажичка сув ѓумбир, 1 лажичка сув лук, 1/2 лажичка мелен коријандер, 1 лажичка слатка или димена црвена пипер во прав и мелен црн пипер по вкус.

3. Нанесете ја смесата од зачини рамномерно на сите страни од ребрата, втријте ја добро во месото и оставете ги да се маринираат во фрижидер најмалку 2-3 часа, а по можност преку ноќ за максимален вкус.

4. Загрејте ја рерната на 180°C.
5. Завиткајте ги ребрата во хартија за печење, а потоа во алуминиумска фолија за да се задржи сочноста. Печете ги во загреана рерна 2 часа.

6. Во меѓувреме, подгответе го сосот. Во тенџере измешајте 100 мл сок од портокал, 1 лажичка мед, 2 лажици соја сос, 2 лажици кечап, 2 лажици сос за скара, 1 лажичка сенф, 1 лажица пире од јаболко и 1/2 лажичка сол.

Ставете го тенџерето на средна топлина, мешајте постојано и оставете смесата да зоврие. По вриењето, гответе уште 1 минута, а потоа тргнете го од оган.

7. По 2 часа печење, извадете ги ребрата од рерната, внимателно одвиткајте ги и премачкајте ги обилно со подготвениот сос.

8. Вратете ги ребрата во рерната (без фолија) и печете уште 30 минути на 180°C за да се карамелизира сосот и да се добие крцкава површина.

9. Извадете ги ребрата од рерната, оставете ги да отстојат неколку минути, а потоа послужете ги топли.

Сервирање:

Овие ребра се идеални со прилог од печен компир, свежа салата или сезонски зеленчук. Уживајте во нивниот богат вкус и неверојатна мекост!

Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: