Home Посно јадење ВЕГАНСКИ ЈОГУРТ (без млеко) од 1 состојка – Богат со ПРОБИОТИЦИ! Вкусен...

ВЕГАНСКИ ЈОГУРТ (без млеко) од 1 состојка – Богат со ПРОБИОТИЦИ! Вкусен и здрав, за рамен стомак…

Домашен јогурт од овесни снегулки: Богат со пробиотици

Ви претставуваме едноставен и здрав рецепт за домашен јогурт од овесни снегулки, кој е природен, економичен и полн со пробиотици.

Овој вегански јогурт е одличен избор за сите што сакаат да уживаат во кремаста текстура без адитиви и конзерванси.

Со само една основна состојка и можност за приспособување според вашиот вкус, овој јогурт ќе стане омилен дел од вашата кујна.

Додајте овошје, мед или џем без шеќер за дополнителен вкус и уживајте во свежината на домашно подготвен оброк, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 190 г овесни снегулки (по можност без глутен)
– 1 литар вода
– НМД

– По желба:
– Сок од половина лимон
– 1-2 лажици непастеризиран органски (домашен) јаболков оцет

Постапка:

1. Ставете 190 г овесни снегулки во сад и прелијте ги со 1 литар вода. Оставете ги да отстојат 1 час за да омекнат.

2. По еден час, префрлете ја смесата во блендер и миксирајте кратко, додека да се добие течна конзистенција.

3. Процедете ја смесата преку газа или најлонска вреќичка за да го одвоите овесното млеко од цврстиот остаток кој може да го искористите за подготовка на колачи или да го додадете во други рецепти.

4. Префрлете го овесното млеко во тенџере и загревајте го на средна температура, постојано мешајќи, додека да се згусне до конзистенција на цврст јогурт (слично на пудинг).

5. Откако смесата ќе се згусне, тргнете ја од оган и оставете ја малку да се излади. Додајте 1-2 лажици јаболков оцет и сок од половина лимон за да поттикнете ферментацијата. Промешајте добро.

6. Оставете го јогуртот да отстои на собна температура 24 часа за да се развијат пробиотиците, а потоа префрлете го во фрижидер за да се излади добро пред консумација.

7. По желба, додајте природни засладувачи како мед, џем без шеќер или јаворов сируп, како и суво овошје или ванила за дополнителен вкус.

Овој домашен јогурт е кремаст, вкусен и без изразен вкус на овес, што го прави идеален за секојдневна употреба. Уживајте во здрав и природен оброк подготвен со љубов! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: