Сируп од лисја од смоква
Смоквата е позната по своите здравствени придобивки, но малкумина знаат дека и нејзините лисја можат да се искористат за подготовка на вкусен и корисен сируп.
Овој едноставен рецепт ви овозможува да направите домашен сируп од лисја од смоква, кој може да се користи на разни начини – од освежителен пијалак до додаток за десерти, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 30 лисја од смоква
– 1 литар вода
– 1 килограм шеќер
– 1 кесичка лимонтус
– НМД

Постапка за подготовка:
1. Лисјата од смоква темелно измијте ги под млаз ладна вода.
2. Ставете ги лисјата во тенџере и прелијте ги со еден литар вода.
3. Поставете го тенџерето на средно висока температура и покријте го со капак.
4. Штом водата почне да врие, намалете ја температурата за да се одржува лесно вриење и варете 20 минути.
5. По завршувањето на варењето, тргнете го тенџерето од рингла и оставете го да се излади на собна температура.
6. Отстранете ги лисјата од течноста и исцедете ги за да го извлечете преостанатиот сок.
7. Вратете ја течноста во тенџерето, додајте го шеќерот и мешајте на средна температура додека шеќерот целосно не се растопи.
8. Во последните 2-3 минути од варењето, додајте ја кесичката лимонтус и промешајте.
9. Готовиот сируп прелијте го во чисти стаклени шишиња и веднаш затворете ги. Превртете ги шишињата наопаку за да се создаде вакуум и да се обезбеди подолга трајност.
10. Оставете ги шишињата да се изладат пред да ги складирате на ладно и темно место.
Начин на употреба:
Сирупот може да се разреди со вода во сооднос 1:9 за да добиете освежителен пијалак. Одличен е и во комбинација со мраз и малку лимон или како прелив за палачинки, сладолед и други десерти.
Подгответе го овој сируп и уживајте во неговиот уникатен вкус и арома! Прочитајте го и рецептот на Сузана Ел-Зеин:




































