Home посни колачи ОРАСИЈА…Медена симфонија со ореви и портокал…Посен деликатес!

ОРАСИЈА…Медена симфонија со ореви и портокал…Посен деликатес!

ОРАСИЈА…Медена симфонија со ореви и портокал…Посен деликатес!

Орасијата е традиционален посен колач кој ги спојува богатите вкусови на медот, оревите и портокалот, зачинети со суптилен допир на каранфилче и коњак.

Ова е десерт што не само што го задоволува апетитот, туку и го храни телото со здрави состојки, пишува НМД.

Без јајца, млеко или путер, овој колач е идеален за пост, но и за сите оние што сакаат да уживаат во балансиран и природен вкус.

Декориран со нежна бела глазура од шеќер во прав и сок од портокал, овој колач е вистинско уметничко дело за сетилата – едноставен за подготовка, а со впечатлив изглед и арома што ќе го направи ѕвезда на вашата трпеза.

Потребни состојки

За колачот:
– 150 г мед
– 1 шолја (200 мл) сок од портокал (или ладна вода)
– 150 г шеќер
– 200-250 г ореви, ситно сечкани
– 260 г (околу 1,75 шолји) брашно
– 2-2,5 лажици коњак
– ½ лажичка сода бикарбона
– ½ лажичка прашок за печиво
– ½ лажичка мелено каранфилче
– малку масло за подмачкување на калапот (или ситно сечкани ореви за посипување на калапот)
– НМД

За глазурата:

– 300 г (2 шолји) шеќер во прав
– 6-7 лажици топол сок од портокал или лимон
– 1 лажичка масло (по желба)

Постапка:

Во длабок сад, измешајте го медот со сокот од портокал (или водата) додека да се добие хомогена смеса.

Додајте го шеќерот и коњакот, па промешајте. Потоа додајте ги ситно сечканите ореви.

Во посебен сад измешајте го брашното со сода бикарбона, прашокот за печиво и меленото каранфилче.

Постепено додајте ги сувите состојки во влажната смеса, мешајќи со лажица или шпатула додека да добиете изедначена и густа смеса.

Загрејте ја рерната на 175°C (без вентилатор). Подмачкајте калап со димензии 23×23 см со малку масло или, уште подобро, посипете го со ситно сечкани ореви за да добиете дополнителен вкус и текстура на дното на колачот.

Истурете ја смесата во подготвениот калап и израмнете ја. Печете во загреана рерна 35-40 минути или додека кога ќе забодете чепкалка во средината, таа да излезе сува.

Внимавајте да не го препечете – колачот треба да остане мек и сочен.

Оставете го колачот да се олади целосно пред да го премачкате со глазура. Ако сакате поедноставна верзија, можете само да го посипете со шеќер во прав.

Во сад измешајте го шеќерот во прав со топлиот сок од портокал (или лимон) и по желба додајте една лажичка масло за сјај.

Мешајте додека да добиете мазна и густа глазура. Прелијте ја врз оладениот колач и рамномерно распоредете ја со шпатула.

– Орасијата е идеална за уживање со чаша топол чај или кафе, а нејзината арома особено доаѓа до израз по неколку часа откако ќе ја прелиете со глазурата.

– Чувајте ја на собна температура, покриена, за да остане свежа неколку дена.

– За уште поинтензивен вкус, можете да додадете малку рендана кора од портокал во смесата за колачот.

Уживајте во овој посен деликатес што носи топлина и радост во секое парче! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: