Потребни состојки:
3 тиквички (малку поголеми)
2 лажици маслиново масло
3 млади кромитчиња
1 мала китка босилек
150 г рендан кашкавал
2 јајца
100 мл неутрална течна павлака
2 чешниња лук
малку мускантно оревче
сол, црн пипер
по желба магдонос, власец
2 лажици пармезан
Постапка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Тиквичките измијте ги, исушете ги и исечете ги на тенки плочки. Посолете.
Исечете го младиот кромид, исечкајте го босилекот и изрендајте го кашкавалот.
Ако тиквичките испуштиле сок, малку процедете ги и потоа помешајте ги со кромидот, босилекот и кашкавалот.
Садот за печење премачкајте го со оние две лажици масло, па во него распоредете ги приготвените тиквички.
Изматете јајца, додадете течна павлака, сечкано лукче, малку посолете и запиперете, па додадете и малку рендано мускантно оревче. Прелијте преку тиквичките.
Печете во рерна околу 15-тина минути, па потоа наросете со пармезан и допечете уште околу 5 минути, да добие румена боја.
Послужете топло, како самостојно јадење или како прилог.
Наместо тиквички, на ист начин може да се приготвуваат и модри патлиџани.