Фото и рецепт: Нермина Јордамовиќ
Има различни рецепти за сутлијаш, ова е мојот, излегува малку потечен, но таков го сакаат моите. И она што е најдобро кај овој рецепт: не треба постојано да стоите врз шпоретот и да внимавате дали претекло или загорело.
Потребни состојки:
1 литар млеко
1 литар вода
4 филџани ориз
4 филџани шеќер
1 ванилин шеќер
(1 филџан = 60 грама)
Постапка:
Сите состојки (ладни) измешајте ги во еден поголем сад.
Ставете на оган и мешајте додека да зоврие.
Намалете го огнот и потоа мешањето веќе не е потребно, само повремено.
Варете на тивко околу 20-30 минути во зависност од оризот.
Нема ниту да ви претече, ниту да ви загори.
Фото и рецепт: Нермина Јордамовиќ