Потребни состојки:
400 г брашно
1 лажичка шеќер
1/2 лажичка сол
7 г сув квасец или 20 г свеж
260 мл млако млеко
50 г путер/маргарин
За полнење на лепчето:
80 г путер/маргарин
7-8 чешниња лук
2-3 лажици сечкан магдонос или оригано (по вкус)
по вкус посолете, може и црн пипер
За премачкување:
1 јајца
Постапка:
Направете го филот за полнење на лебот: растопете го путерот, ситно исечкајте го лукчето или истиснете го низ преса, додадете го ситно сечканиот магдонос и посолете.
Тесто: измесете средно меко тесто од состојките (путерот претходно радтопен и изладен). Покријте го и оставете го да нарасне.
Нараснатото тесто истресете го на работна површина и поделете го на онолку делови колку што сакате, па со рака или оклагија растегнете кора.
Кората премачкајте ја со приготвениот лук, свиткајте како ролат, засечете ги векните накосо со нож и исполнете ги со фил. Оставете ги малку да одморат.
Со виљушка изматете едно јајце и премачкајте ги векните одозгора, ставете ги во рерна, вклучете ја на 180 степени и печете ги додека убаво да заруменат.