Ако некој десерт ме потсетува на детството, тогаш тоа е оваа лења пита. Ја сакам таа слаткаста комбинација и ровко тесто кое се топи во уста при секој залак.

Потребни состојки:

2 јајца

150 г путер (јас користев маргарин со вкус на ванила)

1 ванилин шеќер

1 прашок за печиво

500 г брашно

250 г шеќер

5 лажици млеко

1 рендана кора од портокал или лимон

За фил:

700 г вишни без семки

5 лажици шеќер

1 ванилин шеќер

2-3 лажици гриз

Постапка:

Во брашното измешајте го прашокот за печиво и додадете шеќер и ванилин шеќер.

Путерот издробете го или исечкајте го. Додадете јајца и млеко.

Изрендајте ја кората од портокал, па додадете го во садот со брашното. Замесете меко и мазно тесто.

Во почетокот ќе ви биде потребно малку повеќе сила, но после 5 минути гмечење и мешање, ќе стане полесно. Добиеното тесто поделете го на два дела.

Едниот дел разблечете го со оклагија и поставете го на дното од садот (калапот) за печење. Што се однесува до величината на плехот, тоа е произволно. Ако сакате подебело тесто користете помал плех, и обратно.

Вишните исцедете ги и помешајте ги со шеќер и ванилин шеќер. (Може ако сакате да ги пропжете со шеќер на оган и да додадете желатин или пудинг од ванила – варијанта).

Преку кората распоредете ги вишните и рамномерно преку нив наросете гриз.

Вториот дел од тестото развлечете го со оклагија и преклопете ги вишните.

Лењата пита печете ја во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути додека да зарумени.

Пред служење наросете шеќер во прав.