Кога јадете калинка не ја фрлајте кората, туку сочувајте ја. Можеби подоцна ќе ви бидат потребни нејзините корисни својства.

Посебно делотворно дејство е утврдено при третирање на проливи и цревни паразити.

Кората од калинка содржи повеќе од 20% танин што и овозможува да биде ефикасен лек против проливи.

Исто така, содржи до 17% пепел и алкалоиди: пелетиерин, изопелетиерин, металпелетиерин и псеудопелетиерин.

Како да направите чај од кора од калинка?

Сувата кора од калинка иситнете ја на помали парчиња и складирајте ја на суво место.

За да направите чај земете 3 големи лажици иситнета кора од калинка и прелијте ја со 1 литар вода која врие, оставете да отстои 15 минути и потоа процедете.

Пијте по 2-3 шолји чај на ден, правилното распоредени во текот на денот. Дозирањето на чајот е многу важно и не смеете да претерувате, бидејќи може да делува токсично при поголеми дози.

Чајот од кора од калинка можете да го користите и за испирање на устата против афти, облоги на кожа против дерматитис итн.

Употреба на кората од калинките е корисна и специфична.

Ова е многу корисно растение и овошје кое овозможува употреба не само на плодот, туку и на неговата кора, кората и гранките од стеблото, па дури и коренот.

Се смета дека кората од стеблото на калинката е еден од најдобрите лекови против цревните паразити, а посебно против оние познати под името пантличари.

Со оглед на тоа што иако е корисна, а превисоките концентрации во организмот може да влијаат неповолно, препорачуваме да се консултирате со добро упатено стручно лице или лекар.