Оваа ја правев од домашни капини, брусници, малини и вишни, а како омилена се покажа токму онаа со шумско овошје.
Потребни состојки:
250 г меко брашно
100 г шеќер
1 прашок за печиво
1 ванилин шеќер
800 г путер
1 јајце
за фил:
500 мл млеко
2 пудинг од ванила
200 г шеќер
800 г милерам (или масна кисела павлака/ свежо сирење/крем сирење)
овошје по свој избор
прелив за торта/желатин
Постапка:
Од наведените состојки замесете меко и ровко тесто, па оставете го во фрижидер околу 45 минути. Потоа развлечете го и ставете го на дното од тркалезен калап (26) претходно намастен со путер и набрашнет.
Напомена: ако тестото ви е многу суво, се рони, додадете една лажица кисела павлака, малку путер, што и да ставите нема да погрешите…
Во млекото сварете го пудингот со шеќер, па тргнете од оган и додека е врело во него ставете го милерамот и промешајте.
Веднаш истурете во калапот, преку филот ставете овошје по желба, па печете 70 минути во рерна загреана на 170 степени.
Добро изладете, најдобро преку ноќ и тогаш прелијте со желатин или готов прелив за торти.
Кога тортата ќе ја извадите од рерна филот ќе се треса и “мрда”, ама тоа нека не ве загрижува, како ќе се лади тој ќе се стега.