Карфиолот е зеленчук кој нè асоцира на зима, има вкус на зелка со слатка нота и пријатен вкус. Може да се јаде свеж како салата или зготвен на најразлични начини. Најчесто кратко се обарува во врела вода, а потоа разделен на цветчиња се похува и пржи во масло.
![]()
![]()
![]()
![]()
Но, со овој начин на подготовка карфиолот впива масло во себе, па иако е вкусен прилог, сепак луѓето го одбегнуваат. Меѓутоа, доколку го приготвите на следниот начин и го испечете во рерна, ќе добиете многу вкусно и заситно јадење кое можете да го послужите како главен оброк. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 карфиол со средна величина или 2 помали, лебни трошки (презла), мешан растителен зачин (вегета) или сол по избор, црвен пипер во прав и црн пипер по вкус, 1-2 јајца (во зависност од тоа колку имате карфиол), 200 – 250 мл кисела павлака (и ова зависи од количината на карфиолот), 150 г рендан кашкавал

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:1 кг карфиол, 1 лажица сув зачин, 100 мл масло или по потреба, 2 супени лажици брашно, 500 мл млеко, вода по потреба, малку сув зачин и магдонос, рендан кашкавал или димен трапис
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Карфиолот измијте го, исчистете го и разделете го на цветчиња, а потоа ставете ги во зовриена вода која претходно сте ја посолиле. Варете ги приближно 10 минути. Карфиолот вадете го со решеткава лажица, а спремен е кога е доволно е омекнат, а сепак кога со виљушката ќе го боцнете не се распаѓа.
![]()
![]()
![]()
![]()
Дното на огноотпорен сад со соодветна величина, наросете го со лебни трошки (презла) во тенок слој. Потребно е само толку колку да се впие вишокот течност. Сварениот карфиол наредете го врз лебните трошки (презла), и иако ќе ви делува дека на некои места е повлажно, а на некои места посуво, не грижете се, кога ќе се залие со преливот сè ќе биде одлично.
![]()
![]()
![]()
![]()
За прелив добро изматете ја павлаката, јајцето и зачините. Секој цвет од карфиолот малку засечете го со лажица за да може преливот секаде да навлезе. Така ќе добиете полн вкус со секој залак.
![]()
![]()
![]()
![]()
Рамномерно со лажица распоредете го преливот преку карфиолот. Изрендајте го кашкавалот на крупната страна од рендето и во тенок слој сипшете лебни трошки (презла), а потоа зачинете со малку црвен пипер. Печете на 200 степени околу 25 минути, додека преливот да добие златна боја. Деталите погледнете ги ОВДЕ, но не ја пропуштајте постапката и од вториот рецепт.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 2: Карфиолот измијте го, исчистете го и исечете го на мали цветчиња. Варете го во тенџере со зовриена вода 15-тина минути, да биде речиси сварен, но да не се распаѓа. Процедете го карфиолот и оставете го да подизлади.





Во друг сад загрејте масло, додајте брашно и мешајте малку да се запржи и да добие жолтеникава боја. Потоа налијте го млекото и мешајте. Додека мешате додавајте по малку вода додека да добиете течност со густина слична на јогуртот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тргнете го сосот од оган, па додајте сув зачин, магдонос, а може и малку црн пипер по вкус. Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени. Во тепсијата наредете го карфиолот, еден до друг убаво распореден за да се исполни целата тепсија.
![]()
![]()
![]()
![]()
Одозгора прелијте го рамномерно сосот и ставете во рерна да се потпече приближно 15-тина минути. После 15 минути наросете одозгора рендан кашкавал, па вратете во рерна да се допече уште 15 минути. Послужете топло.











