Одамна го барав овој рецепт, а кога видов дека Бранка го објавила, многу се израдував. Одамна го имав пробано и знаев дека се приготвува само од вода, шеќер и посен желатин, но не ја знаев постапката. Оваа година ги направив и сите бевме воодушевени, а особено гостите кои сите ми побараа рецепт.
![]()
![]()
![]()
![]()
Всушност, подготовката е многу едноставна, само треба да набавите растителен желатин од продавница за здрава храна или супермаркет (се нарекува агар агар) и да се измати со врел шербет за да се добие белиот крем. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 листа мали обланди, 350 г шеќер, 15 г посен желатин (агар агар), 150 мл вода, 100 г сечкани ореви. Наместо ореви може да ставите лешници, бадеми или дури и желе бонбони, но многу се вкусни со ореви, па не сум испробала со друг додаток.
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Најпрво прелијте го желатинот со 50 милилитри ладна вода и оставете го настрана 15-тина минути додека убаво да набубри и згусне. Преостаната вода прелијте ја преку 350 г шеќер и ставете на оган.

![]()
![]()
![]()
![]()
Откако ќе зоврие мешајте и гответе го сирупот неколку минути (5 мин) додека сиот шеќер да се растопи и да се појават меури на површината. Набубрениот желатин префрлете го во некој поголем и подлабок сад за матење.

![]()
![]()
![]()
![]()

Прелијте го со врелиот шеќерен сируп и започнете да го матите со миксер 10 минути, или додека целосно да побели и згусне како шлаг крем. Најпрво матете на послаба брзина додека да се разбие желатинот, а потоа постепено зголемете ја брзината на најсилно.





Во шлаг кремот додајте ги сечканите ореви и промешајте со лажица за да се распоредат рамномерно. Наместо ореви може да додадете и сечкани желе бонбони или посни крем бананчиња или нешто по ваш избор.

![]()
![]()
![]()
![]()
Поставете еден помал лист обланда на десертна рамна чинија или послужавник, со крупните коцки свртена нагоре, па целата смеса рамномерно распоредете ја врз обландата да нема празнини и израмнете.

![]()
![]()
![]()
![]()

Треба брзо да мачкате зашто смесата може да се стегне ако ја оставите подолго време да стои. Одозгора преклопете со втор лист обланда (со рапавата страна) и малку притиснете за да се залепи. Одозгора ставете некој терет и оставете целосно да се олади и стегне, па сечете на штангли и послужете. Деталите погледнете ги ОВДЕ.











