Потребни состојки:
1/2 маргарин од 250 г
2 лажици шеќер за тестото
2 жолчки
300 г брашно
1/2 квасец
4 лажици млеко
1 прстофат сода бикарбона (на врв нож)
250 г мелени ореви
250 г шеќер за фил
Џем од кајсии по вкус
100 г чоколадо за готвење
1 лажица масло за глазура
100 г маргарин за глазура
Постапка:
Од наведените состојки замесете тесто. Поделете го на три дела. Измешајте ги оревите и шеќерот.
Развиената кора ставете ја во тепсија премачкана со маргарин и наросена со брашно.
Кората премачкајте ја со џем од кајсии и наросете со мешавина од ореви (250 г) и шеќер (250 г).
Развијте ги и другите кори и повторете ја постапката. Горната кора не се премачкува.
Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 160 степени, 10-15 минути. Изладениот колач прелијте го со глазура од чоколадо (100 г чоколадо за готвење, 100 г маргарин и 1 лажица масло).
domacinskirecepti.info