Овие салати се толку вкусни, а многу едноставно се приготвуваат, можете кога сакате да ги направите. Како што се ближат празниците и славите, а на некои, и родендените, овие идеи за салати ќе ви бидат од голема помош. Ги сакаат дури и оние кои се познати по тоа што не јадат салати, едноставно не можат, а да не си замезат.
Во продолжение прочитајте ги рецептите за пилешката салата кои први се изедуваат од трпезата. Од искуство ви кажувам дека треба да ги направите во двојна или тројна доза и да ја распределите во неколку помали садови на масата. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за една доза/количина – ПРВ РЕЦЕПТ): 20 г мајонез, 180 кисела павлака, 50 г фета сирење, 2 чешниња лук, 2 варени моркови, 3 варени јајца, 160 г пилешки гради, сол, црн пипер, копар и други билни зачини по ваш вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ВТОР РЕЦЕПТ): 1 помало сварено пиле, 100 г маринирани печурки, 100 г кисели краставички, 2 варени јајца, 1 зелена салата, зачини (сол, црн пипер), сок од лимон, сенф, ситно сечкан магдонос, 150 г мајонез, 100 г павлака.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ТРЕТ РЕЦЕПТ): 1 помало парче бело месо, 1 помала главица кромид, 1 лажица сув зеленчук (вегета), 200 мл вода, 50 мл масло, 400 мл павлака, 50 мл мајонез, 150 г младо сирење, 3 лажици сусам, магдонос, 1-2 лажички ленено семе и 300 – 400 г тестенини по избор.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА (ПРВ РЕЦЕПТ): Излупете ги морковите и ставете ги кратко да се сварат додека да омекнат. Јајцата исто ставете ги да се варат во обична вода, а пилешките гради во малку посолена како за супа. Кога морковите ќе се сварат исечкајте ги ситно, а истото направете го и со јајцата кои може да ги исечкате на коцки.




Во подлабок сад ставете го мајонезот, павлаката и фета сирењето. Убаво измешајте до формирање на еднолична смеса. Ситно исечканите чешниња лук додајте ги во белиот сос, а потоа редете ги морковите, јајцата и на крај ситно исечканите пилешки гради на парчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
На крај салатата се зачинува по вкус и се префрла во друг сад каде што убаво се измазнува. Се става во фрижидер да се лади до пред послужување (најмалку 30 минути) и потоа се декорира одозгора со кругови моркови и маслинки, а може на средина да ставите и магдонос или да наросите оригано и копар.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА (ВТОР РЕЦЕПТ): Извадете ги од пилешкото од коските и кожата и исечете го на ленти како јуфки. Исечкајте ги печурките и додајте ги во садот со исечканото пилешко. Потоа изрендајте или исечкајте ги краставичките, исечкајте ги јајцата и полека додајте ги сите состојки во смесата. Исечете го срцето на салатата и на крајот лесно измешајте ја во останатите состојки. За декорација може да се остават и поголеми листови.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА (ТРЕТ РЕЦЕПТ): Кромидот изблендирајте го со малку вода, па заедно со остатокот од водата, маслото и исечканото бело месо ставете го на оган да се динста. Кога водата ќе испари месото би требало да биде готово. Тестенините сварете ги според упатството.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во тава запржете го сусамот на суво колку да замириса и оставете го да излади. Во поголем сад ставете го белото месо. Ако парчињата се крупни, дополнително исечкајте ги. Не го ставајте кромидот и маслото во кое се динсташе месото, туку само онолку колку што се задржало на самите парчиња.
На тој начин ќе има само вкус а нема да биде премасно. Врз месото додајте павлака, исечкано сирење на ситни коцки, мајонез и тестенина, па сето наросете го со сусам, ленено семе и магдонос. Внимателно измешајте да се изедначи и соедини, па изладено послужете.











