Јафа „шубарите“ се одлични слатки залчиња за кога немате многу време и набрзина сакате да се засладите со нешто навистина многу вкусно. Овој оригинален рецепт ни го претстави нашата драга пријателка Фемије Сулејмани во групата НМД рецепти.
![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку сте набавиле јафа во поголемо рефусно пакување, тогаш освен овие колачи, можете да ги направите и „јафа топчињата“ чијшто рецепт е исто така многу лесен, брз и едноставен. Еве што ви е потребно за „јафа шубарите“:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (јафа шубари): 500 мл млеко, 1 кесичка пудинг со вкус на ванила (40 г), 1 полна супена лажица скроб/нишесте (густин), 3 супени лажици шеќер или по вкус, 30 г кокос, 24 јафа кекси (ресана) и мелени/сечкани ореви за валање на кексите или мелени кекси,кокосово брашно, чоколадни трошки или нешто друго по желба.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: Одвојте малку од млекото и во него растворете го прашокот за пудинг со скробот, па мешајте за да нема грутчиња, а остатокот од млекото ставете го во тенџере на оган за да зоврие.

![]()
![]()
![]()
![]()

Штом млекото зоврие намалете ја температурата, па постепено додавајте го пудингот со непрекинато мешање и варете додека убаво да згусне. Сварениот пудинг тргнете го од оган и додајте 30 г кокосово брашно/снегулки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте и оставете да се олади до собна температура (покриено со кеса за да не фати коричка). Потоа лепете две по две јафа кекси од бисквитната страна (чоколадната да биде надворешна), а стрените валајте ги во мелени ореви/кекси/кокос или нешто по ваша желба. А сега, прочитајте го и следниот рецепт за вкусните јафа топчиња кои се одлични за каква било пригода:




РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (јафа топчиња): 300 г бисквити со вкус на какао (или јафа кекси кои треба најситно да се исечкаат за овој рецепт), 150 мл сок од портокал, 1 ванилин шеќер,2 големи лажици џем од портокал или кајсија, 1 ребро (50 г) чоколадо за готвење, рендана кора од портокал, 1 лажица мед.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 2: бисквитите сомелете (ако се какао кекси) ги или ситно исечкајте ги (јафа кекси), па прелијте ги со сок и промешајте за да омекнат. Додајте мед, џем, ванилин шеќер и растопено чоколадо, а на крај и рендана кора од портокал.
![]()
![]()
![]()
![]()
Убаво промешајте за да се соединат состојките во еднолична смеса, најдобро со рака. Добиената смеса оставете ја во фрижидер малку да одмори околу 30 минути, а потоа од неа кинете и формирајте топчиња или облици по желба. Додајте уште малку бисквити доколку сметате дека смесата е мека или малку сок, ако е премногу сува.
![]()
![]()
![]()
![]()
Топчињата можете да ги валате во мелени бисквити, кокос, рендано чоколадо, мелени ореви, лешници или нешто по ваша желба. Можете смесата да ја ставите во калап обложен со проѕирна фолија и потоа да сечете парчиња (триаголници, коцки, штангли…).
Може да додадете и друг вид на бисквити и уште 1-2 лажици какао. Ако сакате посладок вкус во смесата може да додадете уште малку шеќер во прав, а исто и чоколадо.































