Потребни состојки:
1 кг брашно
300 мл млеко
1 коцка квасец
400 мл млака вода
2 јајца
200 мл масло
1 лажичка шеќер
3 лажички сол
300-400 г ситно дробено сирење
Сусам
150 г путер/маргарин
1 јајце за премачкување
Постапка:
Во млако млеко разматете го квасецот, додадете лажичка шеќер и оставете да надојде. Во сад за мешање ставете брашно, сол, потоа додадете го надојдениот квасец, вода, јајца и масло.
Сето соединете го и месете додека да добиете меко и мазно тесто. Оставете тестото да надојде околу 30 минути.
Повторно малку премесете, поделете на два дела и развлечете го тестото до 2 см дебелина. Поделете го на 16 еднакви делови, ставете фил и виткајте кифлички.
Кифличките редете ги во подмачкан плех, секоја премакајте ја со разматено јајце, ставете малку сусам и коцкичка путер/маргарин.
Печете на 250 степени околу 15 минути.