За оние кои го сакаат вкусот на лешникот, ова е уште еден рецепт за одлични ситни млечни колачиња. Нема многу работа, сè се меша и се става во триаголен калап за форма на „тоблероне“, иако може да се витка во растеглива фолија и дополнително да се обликува во ролат, или пак, да се истури и во помал плех и потоа се сече на коцки, по желба. Ви откриваме два брзи рецепти:




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 50 мл вода, 150 г шеќер, 150 г млеко во прав, 125 г маргарин, 100 г мелени, изблендирани или ситно сечкани печени (тостирани) лешници.

ПОСТАПКА: Во шеќерот се додава вода и сечканиот маргарин (малку омекнат на собна температура) и сето тоа се става на оган. Кога ќе зоврие оставете да се вари неколку минути, на 3, на средна температура.




Се трга тенџерето од оган и се додава просеано млекото во прав, па се мати со миксер. Спуштете ги жиците од миксерот во садот и штом почнете да го додавате млекото во прав, веднаш вклучете го миксерот и внимавајте добро да се соедини во смесата.




На овој начин нема да се формираат грутки бидејќи млекото во прав има тенденција брзо да се згрутчува. Веднаш потоа додајте ги лешниците и повторно изматете сè. Оставете да се излади неколку минути.




Ставете ја смесата во фолија или во калап и истресете ја и израмнете ја со рака, притиснете ја или ставете ја на фолијата и со рака обликувајте ја ролната, целосно покријте ја со фолијата и виткајте ја на масата за да добиете убава, мазна форма.




Обликувајте или додека е уште топло истурете ја смесата во калап или плех (помал) кој е обложен со хартија за печење, добро натапкајте и израмнете, па кога ќе се стврдне исечете на ленти.  Белото тоблероне не мора да се чува во фрижидер, туку на собна температура. Прочитајте го и вториот рецепт кој можеби ќе ви се допадне дури и повеќе од првиот:




(втор рецепт) Брзи штангли со бисквити и ореви. Во купот ситни колачиња и тие го најдоа своето место токму поради едноставноста на подготовката, каде што сè се топи, меша и се излева, да се пече. Покријте со глазура и подоцна само исечкајте на коцки.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 г шеќер, 150 мл вода, 125 г маргарин, 100 г чоколадо, 150 г мелени ореви, 220 г мелен бисквит (може да варира во зависност од влажноста во самиот бисквит и изберете посен ако правите посна верзија на овој колач). ЗА ГЛАЗУРА: 100 г чоколадо, 3 лажици масло.




ПОСТАПКА: Во водата се додава шеќерoт и се става на оган да зоврие. Кога ќе зоврие и ќе се стопи шеќерот, додајте го сечканиот маргарин и скршеното чоколадо и малку мешајте додека да се растопат.




Се трга од оган и се додаваат оревите, се промешува и се додаваат речиси сите мелени бисквити или плазма. Соединете, па ако е ретко (ретко ако е како варен пудинг), додајте повеќе плазма за да биде малку погусто.

Ставете хартија за печење на дното и страните на мал плех, калап или нешто слично, со димензии приближно на 25×15 см. Истурете ја целата смеса и израмнете ја. Во меѓувреме направете ја глазурата:

Чоколадото растопете го со масло и прелијте го, протресете го убаво да легне глазурата, па ставете го во фрижидер неколку часа да се стегне, па исечете го на штангли и послужете. На фотографијата е целата мерка што се добива, можеби уште неколку колачиња плус, уште околу 3 или 6 во прилог. / Domaсireceрti.nеt