Тиквичките сами по себе се многу вкусни, но ако во нив додадете и друг зеленчук заедно со ориз, ќе добиете многу лесно, а вкусно јадење кој секој го обожава. Особено кога надвор температурите се многу високи, никој не сака да поминува премногу време покрај шпоретот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ваквите лесни јадење секогаш се првиот избор во текот на летото. Тиквичките сè уште се актуелни, а од нив може да се приготват најразлични јадења како што се мусака, ќофтиња, плескавици, сармички..

![]()
![]()
![]()
![]()
Но, ако тиквичките ги помешате со ориз и додадете малку разновиден зеленчук, ќе направите едноставно и лесно јадење на кое никој не ќе може да му одолее, а толку просто се приготвува, што секому му успева буквално од првпат. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 главица кромид, 1 морков, 1 тиквичка, 1 чаша измиен ориз. ЗА ПРИЛОГ: 1 главица кромид, 300 г печурки, 1 чаша доматно пире. Ова се основните состојки, а доколку сакате ова јадење можете да го збогатите и со друг разновиден зеленчук кој ви е при рака. Се зачинува, исто така, по вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Една главица кромид излупете ја и ситно исечкајте ја. Во нелеплива тава ставете да се загрева малку масло на умерена температура, па запржете го кромидот неколку минути колку да омекне и застакли.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во меѓувреме излупете го и изрендајте го морковот, па додајте ги и него во кромидот. промешајте и динстајте го зеленчукот на тивко. За тоа време измијте ја тиквичката и исечкајте ја мали коцкички (со големина на залак, или половина залак).






Тиквичките додајте ги во динстаниот зеленчук и продолжете да ги пржите на тивко со повремено промешување. Посолете и зачинете по вкус. Потоа додајте една чаша ориз, претходно измиен со ладна вода (или неколкупати, додека да се појави бистра вода). Промешајте и додајте вода, до нивото на зеленчукот.

![]()
![]()
![]()
![]()

Поклопете и гответе 25 минути на ниска до умерена температура или додека оризот да се свари. Настрана ситно исечкјате ја втората главица кромид и печурките.

Запржете го ситно кромидот, а потоа додајте ги печурките и динстајте ги 10-тина минути. Додајте го доматното пире, зачинете по вкус и промешајте. Послужете од двете јадења во чинијата. Деталите погледнете ги ОВДЕ.












